Çar 24°C

HOLLANDANIN’NIN OVERIJSEL  EYALETİNDEN AVUKATLAR GÖRÜŞME YAPILDI.BAROMUZU ZİYARET ETTİLER

23 Mayıs 2015 21:43

A.Metin Uracin

23 Mayıs 2014

HOLLANDANIN’NIN OVERIJSEL  EYALETİNDEN AVUKATLAR BAROMUZU ZİYARET ETTİLER

Hollandanın’nın OverijselEyaletlerinden Mw.Mr. drs.Mirjam N. Maris, başkanlığındaki hukukçulardan oluşan 24 kişilik heyet, 23 Mayıs 2014 Cuma günü saat 13:00 de İstanbul  ( Çağlayan) Adliyesini ve İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştüler. Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezinden Av. Ömer Gökhan Erdoğan, Stj. Av. Helin Epözdemir,  hazır bulundular.

Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin Flamanca – İngilizce – yaptığı konuşmasında İstanbul Barosu hakkında genel bilgiler aktararak İstanbul Barosu’nun tarihçesi, üye yapısı, Türkiye’de hukuk eğitimi, avukatlık stajı, avukatlığa, hakimliğe ve savcılığa kabul koşulları, baro disiplin kurulunun yapısı ve işleyişi,  Türk mahkemelerinin yapısı, Türk hukuk sisteminin etkilendiği hukuk sistemleri, Türkiye’de ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, hak ihlalleri ve İstanbul Barosu tarafından kurulan Kriz Masası, Türkiye’de avukata ve vatandaşa yönelen baskılar ve hak ihlalleri karşısında İstanbul Barosu’nun duruşu, Anglo- Saxson ve Kıta Avrupa hukuk sistemleri arasındaki etkileşim, Türkiye’de son dönemde yaşanan savunma hakkı ihlalleri, Adil Yargılanma, Savunmanın Savunulması, Alternatif İhtilafların Çözüm Yolları, Anayasa çalışmaları,vb. konularına değindi.

Yeni Avukatlık Yasa Tasarısı, avukatlıkta uzmanlaşma, ceza hukukunda delillerin toplanması ve değerlendirilmesi, gizli tanık, devlet ve vakıf üniversitelerinde hukuk eğitimi, avukatlık stajı, baro merkez ve komisyonları, Türkiye’de avukatlık mesleğinde kadın ve erkek oranı, 1136 sayılı Türk Avukatlık Kanunu’nda yapılması İstanbul Barosu tarafından önerilen değişiklikler ile ilgili bilgiler verildi. Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde Türkiye konularının da ele alındı.

Toplantıda Uracin ‘savunmanın savunulması’ konusunun önemine dikkat çekerek son dönemdeki ulusal ve uluslararası hukuk kamuoyundaki değerlendirmelerden söz etti.

Uluslararası Barolar Birliği bülteni olan IBA Global Insight bülteninde ülkemizdeki soruşturma ve kovuşturma aşamalarında genel olarak savunmaya, özel olarak da avukatlara yönelik susturmalar, kısıtlamalar ve hukuk dışı yollarla zor kullanarak etkisizleştirmenin  itibarsızlaştırmaya yönelik olduğu belirterek, bunun ‘ Nihayi Adaletsizlik ’ ‘ Final Injustice’  olduğunu belirten Uracin , Havana Kuralları’ndan sözederek B.M. Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipleri içeren Havana Kurallarınına göre; “hiç bir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz bir müdahaleyle karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmeleri güvence altına alınmış olan avukatların kabul görmüş mesleki ahlak kurallarına, görevlerine, standartlarına uygun faaliyette bulundukları için kovuşturma, veya idari, ekonomik veya başka tür yaptırımla sıkıntı çekmemeleri veya tehditle karşılaşmamaları/ Hükümetlerin sahip bulundukları erk eliyle sağlanır. “ dedi.

Hollandalı Avukatlar: Attr.Folkert Jan DouweAsma, Attr.EmineBaldan, Attr.Hermina Maria Elisabeth MatheaBerg, Attr.EvaBosch Attr.ChahrazadBoussidi, Attr.Anniek GeraldienBraamhaar, Attr.OzgurÇolak, Attr.HubertDullemond, Attr.LorenzoFiorilli, Attr.EmmaHameleers, Attr.KarinIJmker, Attr.AnoukJagt, Attr.Matthias RubenKruisselbrink, Attr.RoosmarijnLange, Attr.Anne Louise NicolineLuigies, Attr.MirjamMaris, Attr.LisaPieters, Attr.MarloesPoelsema, Attr.Pascal Ferdinand Alexander Reichenbach Attr.Odessa SofiaSalet, Attr.JasperScholtens, Attr.LauraSchuursAttr.Joanne CorneliaWesselo, Attr.Dirk JanSol katıldılar.

Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.