ÇİN. DÜNYAYI ŞAŞIRTAN DEV – III
Bölüm Üç
A. Metin Uracin
Dünya, Çin Halk Cumhuriyetini dikkatle izliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Daimi Üyesi olarak Suriye meselesinde batıdan farklı bir politik duruş sergiliyor. Bu ve daha bir çok nedenlerle ‘’ ÇİN ‘’ dikkatle izlenen bir ülke konumunda bulunuyor
‘’ Uzun Yürüyüşü ’’
Çin Komünist Partisinin ünlü ‘’ Uzun Yürüyüşü ’’ Çin köylüsüyle yapmış olması, yani köklerinin Çin köylüsüne dayanması, bizzat Çin Devrimi’nin köylülük için yapıldığı imajı da bu ekonomik gelişme ve yan etkileri düşünüldüğünde tarihin bir ironisi gibi gözükmektedir.
Şehir zenginleriyle Köy yoksulları arasındaki uçurum Çin Devrimi perspektifinden bakıldığında şaşırtıcıdır. Devrimden şaşma olduğu sonucuna bizi götürmektedir.
Çin’nin büyük şehirlerde inşaat patlaması vardır.
Şangay daki yüksek binalar son on yıllık ekonomik gelişmenin sembolü gibi algılanmaktadır. İnşaat sektörü milyonlarca Çinliye iş imkanı sağlamaktadır. Bu ekonomik canlanmadır. Bu ekonomik gelişmenin motoru ve mali merkezin çekim gücü gibidir. Kişi başına düşen yıllık gelir bu şehir merkezlerinde 12.000 Amerikan Dolarını geçmiş durumdadır.
Hükümetin alt yapı harcamaları da düşünüldüğünde ekonominin çapı büyüktür.
‘’ İhracat ‘’
Gelişen Çin ekonomisinin diğer bir motoru ‘’ İhracattır ‘’ Bu elbette ki böyledir.
‘Soft Power’
Çin’in gelişen ekonomisi’nin diğer bir motoru genişleyen ve derinleşen ‘soft power’ dır. Devrimin kitle temeli olan köylük bölgeler ve köylerdeki propaganda film’leri dışarıda tutulursa, Çin Halk Cumhuriyetin de Sinema pazarı dünyanın en hızlı gelişen pazarı durumunda olduğu bilinir.
Ekonomik potansiyel gerçekten burada mıdır ? Bu tartışılmaktadır. Sadece geçen yıl içinde 3000 yeni sinema salonunun açılmış olması bir işarettir. Ekonomik gelişme işaretidir. Ekonominin hızlı geliştiğinin işaretidir. Evet, geçtiğimiz yıl içinde Çin Halk Cumhuriyetinde iki milyar sinema bileti satılmış olduğunu istatistikler göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin gişe gelirlerinin halen beşte biri kadar olduğu mukayese ile söylense dahi, bu Çin orta sınıfının hızlı zenginleştiğini göstermektedir.
Çin Hükümeti korumacılık uygulayarak gelişimi sürdürmek istemektedir. Çin film pazarına Holywood yapımı filimler Dünya Ticaret Örgütünün baskısıyla girerek, 2012 ilk 6 ayında 800 milyon Amerikan Doları kopartarak dışarıya, yani Çin dışına götürebilmiştir. Çin Sinema pazarı iştah kabartıcıdır. Ekonomik motor görünümündedir.
‘’ Büyük İleri Atılım ‘’
1949 yılında Çin devrimi gerçekleşmiştir. Mao Zedung, Tien Men meydanından devrimi ilanından ölümüne kadar olan 1976 yılına kadar Çin Halk Cumhuriyetini 27 yıl ÇKP eliyle yönetmiştir.
Devrimin ilk yılları balayı havasında geçmiştir.
Sonraları, ‘’ Great Leap Forward ‘’ projesi. Yani ‘’ Büyük İleri Atılım ‘’ projesi ve büyük açlık dönemi gelmiştir. Yani, 50 yıl önce Çin köylüsü büyük bir açlık yaşamıştır. Bu bir açlıktan kırım olmuştur. 1952 yılında. Köy komünleri işlevsiz kalmıştır. Çökmüştür.
Elbette, günahkarlar aranacaktır.
Günah çıkartyılacaktır.
Günahkarlar aranmıştır. Çöküşün günahkarları. Günahın virüsü ‘’ Kültürde ..! ‘’ bulunmuştur.
Çalışma, üretim ve tüketim kültürünün virüsünde bulunmuştur. Üretim güçleri kültürümden ziyade üretim ilişkileri kültüründe bulunmuştur.
‘’ Kültür Devrimi ‘’.
Akabinde ‘’ Kültür Devrimi ‘’. Kültürel Virüsü Temizleme Devrimi gelmiştir. 1966 yılında. Mao Zedung’un Kültür Devrimi hala bir muammadır. Sorularla doludur. Ekonomide bir durgunluktur.
Sırasıyla,
1949. Devrim.
1951. Büyük İleri Atılım. Açlık ve yokluk.
1966. Kültür Devrimi.
1976. Mao Zedung’un ölümü.
4. Bölüm devam ediyor