BAŞLARKEN
24 Nisan 2024 Pazartesi
İstanbul Avukatlar Birliği (İ.A.B.) Yönetim Kurulu Üyesi
Avukat Ahmet BARUT
”Ius est ars boni et aequi”
Hukuk, iyiyi ve hakkaniyeti gerçekleştirme sanatıdır
2013 yılının, mahkemelerimizin duruşmalarının pek olmadığı, icra dairelerinin dosya devir işlemlerine girdiği Ocak ayının ilk günlerinde, o tarihte (esasen 2004 yılından beri) İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi’nin eğitmenlerinden biri olarak, Alman Avukatlık Stajı sistemini incelemek için (kendi imkanlarımla) Hamburg’a gittiğimde, Hamburg Yüksek Mahkemesi’nin üzerine yazılı olan bu söz, avukatlık yaşamımın yol göstericilerinden biri olmuştur. Birçok eğitimimde de bahsettiğim ve anlamını ifade etmeye çalıştığım bir sözdür. Meraklısının yapacağı araştırmada dilimize farklı çevrildiği ve anlamlandırıldığı görülecektir. Benim verdiğim anlam; Hukukun, iyiyi, hakkaniyeti, eşitliği hedefleyen bir sanat olduğudur. Hukuk, iyiyi ve hakkaniyeti gerçekleştirme sanatıdır. Bu söz ve anlamı üzerinde tefekkür edersek (derinlemesine düşünürsek) bizler, yani tüm avukatlar için büyük bir yol gösterici niteliğinde olduğunu, sözün gereğinin gerçekleştirilmesi halinde, adil ve bağımsız bir yargının gerçekleşmesi konusunda önemli bir mesafe kat edebileceğimizi daha derinden kavramak mümkündür.
İstanbul Avukatlar Birliği,
Hukukun sanat olma özelliğinin, avukatlık mesleğinin önem ve saygınlığının –ne yazık ki- günden güne kan kaybettiğinin; meslektaşlarımızın tehdit ve saldırılarla görevlerini neredeyse yapamaz hale geldiğinin; Şubat ayı içinde yaşadığımız “Büyük Zelzele” felaketinin, hukuk ihlallerinin (kanunsuz yapılaşma, denetimsizlik v.s.) on binlerce insanımızın yaşamını yitirmesine neden olduğunun; hemen her devirde karşılaştığımız ancak son dönemde giderek artan avukatları ve avukatlık mesleğini etkisizleştirmeye odaklı yönetim anlayışının farkındalığıyla, bu olumsuzluklara karşı çözümün ancak birlikte aranması, entelektüel seviyesi yüksek ve nicel olarak da Ülkemiz genelinde 175.000’e ulaşan avukatların güç birliğinin önemini vurgulamak ve bu amacı gerçekleştirmeye katkı sağlamak için kurulmuştur.
Kuşkusuz her avukatın farklı siyasal ve felsefi düşüncesi, dinsel-mezhepsel kimliği olabilir. Ancak, aklın yolu birdir: Mesleğimiz, mesleğimizin saygınlığı, mesleğin icrasının güvenlik içinde gerçekleştirilmesi için birlikte ve güçlü olmak zorundayız. Bağımsız ve adil yargı herkes için gereklidir. O nedenle, ortak amaçlarda pekala buluşabiliriz ve hatta buluşmak zorundayız. Yapabiliriz.
İstanbul Avukatlar Birliği,
Dünyamızın giderek küçüldüğü; artık çok sayıda insanımızın ve elbette hukuk öğrencilerinin, stajyerlerin ve avukatlarının değişik ülkelere iş ya da gezi amaçlı gittiğinin, farklı ülkelerde eğitim görmek ve çalışmak isteyen hukukçuların varlığının bilincinde olarak yurt dışı temsilcilikleri oluşturmuştur. Birçok ülkede faaliyet gösteren grup üyesi meslektaşları ile güncel gelişmeleri takip etmekte, meslektaşlarımıza katkı sunmaktadır ve sunmaya devam edecektir.
İstanbul Avukatlar Birliği,
Öğrenci, stajyer ve avukatlık yapan tüm meslektaşlarımıza katkı sağlamak amacıyla, yabancı dil (İngilizce-Felenmenkçe başta olmak üzere) ve mesleki bilimsel çalışmalar konularında da önemli çalışmalar yapmayı gerekli görmekte ve hayata geçirmektedir.
İlk yazımı çok uzun tutmak istemiyorum. Gelin, iyinin ve eşitliğin sanatı olan hukukumuza birlikte sahip çıkalım. Mesleğimizin saygınlığını azami düzeye çıkaralım. Sayısal ve düşünsel gücümüzü birleştirelim. Daha adil, daha çağdaş bir ülke için elimizden geleni yapalım.
Sağlıcakla kalın,