Dolar 28,0615
Euro 29,9718
Altın 1.780,68
BİST 7.750,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 33°C
Sal 34°C

Anayasa Yargısının İçyüzüne Kısa Bir Bakış: Anayasa Mahkemesi Stajı 

6 Haziran 2023 12:18
220
A+
A-

Kızılay’da çevirdiğimiz bir taksiye hızla binerek bizi 10 dk içinde Anayasa Mahkemesi’ne yetiştirebilir misiniz diye talepte bulunuyoruz. Önceki gün üniversite mezuniyet törenimize katıldığımız için Ankara’ya ancak sabah erken saatlerde varıp, eşyalarımızı kalacağımız yere henüz bırakmıştık. Anayasa Mahkemesi’nde staj yapacağımız için oldukça heyecanlıyız. Takside indikten sonra, kapıdaki polis memurlarına selam veriyor ve staj yapacağımız binayı sorma gereği duyuyoruz.  Yüce Divan’da toplandığımızı öğrenince heyecanımız biraz daha artıyor. 

Anayasa Mahkemesi, hukuk fakültesi mezunu öğrencilere yönelik bir staj programı düzenlemektedir. Bu program, hukuk anayasa yargısı alanına ilgi duyan ve bu alanda deneyim kazanmak isteyen lisans öğrencilerine tam zamanlı staj imkanı sunmayı amaçlamaktadır. Anayasa Mahkemesi resmi açıklamasına göre, “Staj kapsamında, katılımcılara Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri arasında yer alan Norm Denetimi ile Bireysel Başvuru gibi konular hakkında bilgi verilmekte, ayrıca Siyasi Parti Kapatma Davaları ve Siyasi Partilerin Mali Denetimi gibi konular da ele alınarak farklı birimlerde deneyim kazanmaları sağlanmaktadır.” Başvuru sürecinde, öğrencilerden özgeçmiş, referans mektubu, motivasyon mektubu ve transkript gibi belgeler talep edilmektedir. Benim gözlemlerime göre bu belgelere eşit ağırlıkta önem veriliyor değerlendirme aşamasında ve  okul çeşitliliğinin sağlanması da önem verilen bir diğer konu. Ben de geçtiğimiz yıl yaz dönemi için başvuruda bulunmuş ve kabul edilmiş olmanın sevincini yaşamıştım.

Yerel gereksinimleri karşılayan evrensel bir hukuk mümkün müdür? Temel hak ve özgürlüklerin sınırları nasıl belirlenmelidir? Adaletin gerçekleşmesi için başvurulması gereken en temel ilkeler nelerdir? Genç bir hukukçu olarak, hukukçu kimliğimi inşa ederken zihnimde yanıtını aradığım bu sorularla anayasa yargısı arasında zarif bir köprü kurmak; Anayasa Mahkemesi staj programını bu özlemle birleştirdiğimde, pozitif hukukun temel içgörülerini edinmenin yanı sıra hukuk felsefesi alanında daha derin bir düşünce evreni oluşturma fırsatı sunabilir diye düşünüyorum staja başlarken.

Staj süresince, anayasa hukukunun temel prensiplerini ve anayasa yargısının sistematiğini keşfetmekle kalmadım, aynı zamanda bu kavramsal düşünce dünyasına da daha fazla daldım. Anayasa Mahkemesi’nin tarihsel gelişimi, temel hak ve özgürlüklerin korunması, hukukun evrenselliği gibi kavramlar üzerinde odaklanarak hukuk felsefesini anayasa yargısıyla kaynaştırmaya çabaladım kendi düşünce dünyamın pratikleriyle, bu durum staj deneyimimi derinleştiren ve anlamını perçinleyen bazı unsurlardı benim gözümde. 

Staj sürecinde programımıza göre her gün farklı uzmanlık alanlarından raportörler ile çalışma şansı yakaladık. Raportörler çalışmalarını nasıl sürdürüyorlar, bir hukuki meseleyi nasıl ele alırlar,  kararların altyapısını hazırlarken nelere dikkat ediyorlar, bu hususları birebir onların ağızlarından dinlemek, geçmişte raportör olarak yer aldıkları kararları onlarla tartışma şansı yakalamak, birlikte case study’ler yapmak büyük bir ayrıcalıktı. 

Stajımın sonunda, anayasa yargısı ve anayasa hukuku konusunda temel bilgi düzeyimi oldukça arttırmıştım. Hukuk felsefesi bakış açısından ise hukuk felsefesinin anayasa yargısıyla kusursuz bir uyum içinde olmasının önemini idrak ettiğimi fark ettim. Anayasa Mahkemesi staj programı, benim için sıradan bir staj deneyimi değil, aynı zamanda hukuki bir düşünce serüveni oldu tüm bu çabalarım ile. Hukuk fakültesi öğrencilerinin bu imkanı muhakkak değerlendirmesini şiddetle tavsiye ederim. 

Ayşegül Ağur

İstanbul Barosu’na bağlı olarak yasal avukatlık stajını tamamlamaktadır. Çocuk alanında hak temelli savunuculuk yürüten ÇAÇAv Gençlik İstanbul Ağı'nın genel koordinatörlüğünü yürütmektedir.Teknoloji, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları konularına tutku duymaktadır. İçerik üretmeyi sever. Sanatsever, feminist bir bireydir. Şiirde sembolizm, felsefede varoluşçuluk izleri arar. “Çünkü benim ilgimi çeken insanlar deli olanlardır, yaşamak için deli olan, konuşmak için deli olan, her şeye aynı anda ihtiras duyan, hiçbir zaman esnemeyen ya da sıradan bir şey söylemeyen.”   Linkedin | Instagram | YouTube
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.