Dolar 39,9899
Euro 47,1253
Altın 4.253,88
BİST 10.275,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
34°C
Parçalı Bulutlu
Sal 33°C
Çar 36°C
Per 27°C
Cum 29°C

SAVUNMANIN VE BARONUN TARİHİ – I

5 Nisan 2008 13:18
206
A+
A-

130 Yıllık Yolculuk

 A. Metin Uracin

metinuracin@gmail.com

5 Nisan 2008

Dersaadet Dava Vekilliği’nden İstanbul Barosu’na doğru süren 130 yıllık tarihi yolculuk sosyolojik panorama gibidir.

Bazen bir kelimenin insanın düşünce biçimini, bir küçük hareketin yaşam tarzını belirttiği söylenir. İstanbul Barosu’nun kendi iç yolculuğu da fırtınalı bir çağın, dinamik bir tarihin sosyolojik vesikalık fotoğrafı gibidir.

5 Nisan 1878 tarihinde ilk toplantısını yapan Dersaadet Dava Vekilleri Derneği kuruluşunu 13 Ocak 1876 tarihli “Dava Vekilleri Nizamnamesi” ne dayandırılmıştır.

Meşrutiyetler sosyolojik panoramadan geçen yavaş fakat emin trenler gibidir. Yavaştır. Emindir. Kozmoplitdir.

Aleksandre Meryem Kulu,

Fransuva Rosolota.

İstanbul Barosunun ilk iki başkanları olarak kozmopolit Baro’nun sembolleriyken, imparatorluk son dönemlerine yaklaşırken Refik Sait gibi başkanlar Adliye Nazırlığı’na atanmış, Yusuf Kemal Tenkirşek Avrupa’da harici göreve tayin olmuştur.

Cumhuriyet öncesi üst üste üç defa İstanbul Barosu  başkanlık yapan Celaleddin Arif Bey Erzurum Kongresi’nde  Başkan vekilliği  İstanbul Meclis-i Mebusan  başkanlığı yaptığı gözlenmiştir.

Cumhuriyet sonrası İstanbul Barosunun  ilk başkanı Lütfü Fikri ile birlikte sosyolojik gelişmenin iç dinamikleri dış kabuğunu zorlamaya başlamıştır.

Muhammat Kanunu ve onun geçici maddesi ile “Tefrik Meclisi” ve “münfesihlik” ile İstanbul Barosu önce büyük oranda tasfiye edilmiş, ardından İstanbul Barosu’nun direnişi ile geri adım atılmış olması 130 yıllık yolculuğun  önemli intika güzergahları olarak tarihe kayıt olmuştur.

1926 yılı adı ‘Muhami’ olan ve manası herkese kol kanat geren ‘Hami’ dili kökenli ünvandan, adı ‘Avukat’ olan ve başkası adına konuşan ‘Latin’ kökenli bir ünvan’a dönüşmesi ile sosyolojik iç gelişme avukatlık ismini global yerine koymuştur.

Beyhan Nil.

İlk kadın avukat. Yıl 1928. İstanbul Barosu ilk kadın üyesi ile yolculuğuna devam ederken, yakın tarihimizin de ansiklopedik özü gibidir.

İstanbul Barosu yüz yirmi sekiz yılı aşan kuruluş tarihini bu  yılki kutlamalarına ‘ dilenmiyoruz, direniyoruz’ diyereksavunmada direnmeyi ‘ eklemiştir. 

5 Nisan Avukatlar Günü kutlamalarına, Silivri, Kandıra, Metris ve Bayrampaşa  Ceza Evlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü meslek mensuplarını ziyaret ederek  sürdürecek olan İstanbul Barosu gelişmenin tarihi bilinci, genç avukat ile stajyer avukatların heyecanlı katılımı ile kutlayarak yolculuğuna devam etmektedir.

Yollar yolculuklar içindir. Yolculuklar gülerken güzeldir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.