İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ’NİN 2016 -2018 DÖNEMİ
İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ’NİN 2016 -2018 DÖNEMİ
FAALİYET RAPORU
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi 2016 -2018 dönem başkanlığını Av. A.Metin Uracin yapmıştır. İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkez Yürütme Kurulu üye listesi aşağıda yer almaktadır.
DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ | ||||
Başkan AV. A.METİN URACİN (16227) metin.uracin@gmail.com Başkan Yrd. AV. MEHMET UĞURLU (33489) ugurlu.mehmet@gmail.com Başkan Yrd. AV. ELİF ERDOĞMUŞ (41904) elifbnr@hotmail.com G. Sekreter NİL MERVE ÇELİKBAŞ ŞEKER (39827) nilmerve@gmail.com | ||||
Kordinator | ECE BASMACI KARALAR | ecebasmaci@gmail.com | ||
İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ
2016 -2018 DÖNEMİ
FAALİYET RAPORU
- SEMİNERLER, PANELLER VE KONFERANSLAR
- ZİYARET VE TOPLANTILAR
- ULUSLARARASI ÖDÜLLER.
2016 -2018 DÖNEMİNDE İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN
SEMİNERLER, PANELLER VE KONFERANSLAR
1.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN
‘ Zamane – Dil ve Hukuk’
KONULU TOPLANTI DÜZENLENDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi tarafından düzenlenen ‘ Dil ve Hukuk’ konulu toplantı İstanbul Barosunun Kanlıca Sosyal Tesisi Baro Bahçede yapıldı.
Toplantı sunumu İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Ezgi Gönenç Aykol tarafından, açılış konuşması İsranbul Barosu E. Meclis Başkan Vekili, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya tarafından yapıldı. Toplantının oturum başkanlığını İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin tarafından yapıldı.
Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kübra Sezer Dil ve Zaman konusuna değerlendirdiği konuşmasında ‘İnsanların birbirleriyle iletişim kurmak, birbirlerini anlatmak için kullandıkları en önemli araç dildir. Dil, kendi içerisinde zamanla anlaşılması güç mesleki dillere dönüşmüştür. Hukuk dili bunların arasında anlaşılması en güç olan dildir. İnsanların birbirleriyle anlaşabilmeleri ve toplumsal bir ortamda yaşayabilmeleri için hukuk kuralları ortaya çıkmıştır. Hukuk sadece yapılması ya da yapılmaması gereken eylem ile davranışları gösteren buyurucu kuralları değil; bu kuralların çiğnenmesi durumunda zorlayıcı yaptırımları da öngörür. Hukuk, adalete yönelik bir toplumsal yaşam düzenidir. Hukuku yaratan dildir. Toplumsal yaşamın gereği olan kanunlardan ve yaptırımlardan oluşan hukuk dilinin anlaşılır olması gerekir fakat Türkçemiz Osmanlı’da Arapça- Farsça sözcüklerin etkisiyle değişikliğe uğramıştır. Bunun sonucunda Osmanlıca denilen yazı dili ortaya çıkmıştır. Bu zamanla hukuk diline de yansımıştır ve günümüzde hukuk kitaplarında bunun etkisini görmekteyiz.’ Stj. Av. Kübra Sezer ‘ İnsanların toplum düzenini sağlayan bu hukuk kurallarını anlayıp ona göre davranması, toplumun kaosa sürüklenmemesi ve hukukun önleyici etkisinin geçerli olabilmesi için hukuk dilinin halkın anlayabileceği bir dilde olması gerekmektedir ‘ diyerek sözlerini bitirdi.
Toplantının ikinci konuşmacısı İstanbul Barosu Avrupa Birliği Eş –Başkanı Av. Murat Cem Sofuoğlu konuşmasını mahkeme kararları ve Avukatların dilekçelerinden örnekler okuyarak Dil ve Hukuk konusunu değerlendirdi.
Toplantıda İsranbul Barosu E. Meclis Başkan Vekili, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya tarafından yapılan konuşmada Dil ve Gençlik konusu ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av.Harika Şahin yaptığı konuşmada ‘Eski Yunan’dan günümüze savunma mesleği üstün,ayrıcalıklı ve güzel söz söyleyen biz “AdvoCatus” lar tarafından icra edilmekte.Avukatlık Kanunumuz’nun 1.maddesinde de denildiği gibi, biz avukatlar yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmekteyiz. Zaten mesleğimiz cazibesini ve gücünü bağımsızlığından almaktadır. Peki uygulamada savunmanın durumu nedir?Ceza yargılamasında mahkeme salonundan içeri girdiğimizde iddia makamının savunmadan yüksekte ve karar mercii ile aynı kürsüde, sanki mahkeme heyetinin bir parçası gibi konumlandığını görüyoruz. Bu kelimelere dökülmeden konuşulan bir dil aslında,beden dili gibi; mekan dili diyebiriz. Silahların eşitliği ilkesi gereği mahkeme salonundaki oturma düzeninde de iddia makamıyla eşit konumlanmamız gerektiği halde maalesef salona girdiğimizde mahkeme heyeti ve iddia makamı bütün heybetiyle daha oturma düzeninin verdiği görüntü ile üstümüzde baskı oluşturmaya başlamakta.Ve bu baskı hakim ve avukat arasında,sanki aralarında bir alt-üst ilişkisi varmışçasına kurulan diyaloglarla ve bu diyaloglarda kullanılan dil ile devam etmekte.Mesela hakimlerin ‘Bu nasıl bir talep Avukat Bey,ilk defa duyuyorum?’ şeklindeki öğrencisini azarlayan bir öğretmen edasıyla sarfettiği pek çok cümleye rastlamışımızdır hepimiz.Aynı şekilde avukatların da hakimlere saygı çerçevesini aşar tarzda sanki aramızda amir-memur ilişkisi varmış gibi ‘Efendim,Yüce Mahkemenizin takdirine bırakıyorum vs.’ gibi abartılı hitaplar,abartılı cümleler kullanmasının da savunmanın bağımsızlığına gölge düşürdüğünü düşünüyorum. Hatta ben bu tavrı istediği oyuncağı alması için annesini kızdırmamaya çalışan bir çocuğun tavrına benzetiyorum.’ Diyerek sürdüren Stj. Av. Harika Şahin sözlerini ‘Mahkeme salonunun oturma düzeni ile kelimelere ihtiyaç duymadan konuştuğu bir dil var.Mahkeme heyetinin ve iddia makamının kelimeler aracılığı ile konuştuğu baskıcı bir dil var.Ve mahkemenin verdiği kararları ile konuştuğu,savunmayı da çok yaraladağı bir dil daha mevcut.Özellikle taraflardan birinin devlet olduğu(devletin memuru,kamu görevlisi,polis vs.) davalarda mahkemelerin adeta devleti koruma refleksi geliştirmişçesine savunma aleyhine kararlar vermesi hukuk devleti açısından vahim sonuçlar doğurmakta. Halbuki hukuk devleti bir birey olarak bana devletin en değerli parçası olduğumu,hak ve özgürlüklerimin kendisinin yaptığı işlem ve eylemlere karşi dahi hukuki güvence altında olduğunu söylemiyor mu? Üstümüzde sözcüklerle dile getirilerek ya da dile getirilmeyerek, açık ya da zımni olarak kurulan tüm bu baskıcı dil ile mücadele etmek savunma olarak bizim insanlık ve meslek onurumuzdur.Konuşmamı durumumuzu özetlediğini düşündüğüm Dalai Lama’ nın şu sözleri ile bitirmek istiyorum:
‘’Düşüncelerine dikkat et sözlerin olur.
Sözlerine dikkat et davranışların olur.
Davranışlarına dikkat et alışkanlıların olur.
Alışkanlıklarına dikkat et karakterin olur.
Karakterine dikkat kaderin olur.
Kaderine dikkat et çünkü o senin yaşantın olur.”
Savunma olarak bizim kaderimiz, hukukun üstünlüğünü tam anlamıyla benimsemiş bir hukuk devletinde yaşamak ülkemizdeki herkesin kaderi olana dek mücadele etmek ve bu mücedeleyi kazanmaktır. ‘ diyerek sona erdirdi.
Toplantı Soru – Cevap bölümünden sonra sona erdi.
Toplantıya, Barış Tv Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Coşkunaydın, Av. Mehmet Kurt, Stj. Av. Ezel Engin, Stj Av. Cem Sakin Av. Meral Özkaya, Stj. Av. Harika Şahin,Stj Av Sedef Aktürk, Berfu Gültekin, Mert Tozakoğlu,Samet Akbulut,Ayşe Meral Öztürkler,Atakan Kurt, Aybüke Keskin’nin İstanbul Barosu’na mensup çok sayıda Avukat ve Stajer Avukat katıldılar.
2.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ ve AMERİKAN BAROLAR BİRLİĞİ ‘Özgürlüğü Savunmak. Adaleti Takip’ KONULU TOPLANTI DÜZENLENDİ
Amerikan Barolar Birliği- American Bar Association- (ABA) Başkanı Paulette Brown, Amerikan Barolar Birliği Dış İlişkiler Merkezi BaşkanıLisa J. Savitt başkanlığındaki heyet İstanbul Barosunu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin ile görüştüler.
Özgürlüğü Savunmak, Adaleti Takip ‘ Defending Liberty. Pursuing Justice’ temalı İngilizce yapılan toplanda sunumu İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Koordinatörü Ece Basmacı Karalar tarafından, toplantının başkanlığı Amerikan Barolar Birliği Dış İlişkiler Merkezi BaşkanıLisa J. Savitt tarafındanyapılan yapıldı.
Toplantıda, Amerikan Barolar Birliği Başkanı Paulette Brown Amerikan Barolarıhakkında, Kore Barosu Başkan Yardımcısı Attorney at Law Eric Eunyong Yang Kore Baroları hakkında, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin İstanbul Barosu hakkında Özgürlüğü Savunmak, Adaleti Takip temalı konuşmalar yaptılar.
Toplantıya Minneapolis, MN Distict Court Judge ( Hakim ) Cara Lee Neville, ABA, Uluslar arası Hukuk Bölümü seçilmiş gelecek dönem başkanı ( Chair –Elect ) Sara P. Sandford, Court Consultant, Hon. Louraine C. Arkfeld , ABA Dış İlişkiler Merkezi seçilmiş gelecek dönem başkanı ( Chair –Elect ), ve aynı zamanda Bellarmine Üniversitesi School of Business Dekanı. Dean of Bellarmine Üniversitey School of Business Robert l. Brown, Ph.D. Kore Barosu Başkan Yardımcısı Attorney at Law Eric Eunyong Yang, UK London Solicitor Adam B. Farlow, EDF- Renewable Energy YK Başkan Yardımcısı ve Danışmanı Robert f. Miller, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği-TOBB, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Larry d. White, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj Av. Ezgi Gönenç Aykol, Amerikan Barolar Birliği ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Sefa Güven, Av. Şenol Kalfa de katıldılar.
3. İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘Magna Carta Libertatum’dan Sened-i İttifak’a – II KONULU KONFERANS DÜZENLEDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi tarafından düzenlenen 802. Yılında Magna Carta Libertatum’dan Sened – i İttifaka,’ Rüzgarda Yazılan Anayasa ‘ konulu toplantı 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 14:00 de İstanbul Barosu Baro Bahçe, Kanlıca tesislerinde yapıldı.
Sunumu İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Canan İlhan tarafından yapılan toplantının açılış konuşmaları İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. Nizar Özkaya, Türkiye Barolar Birliği –TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç,İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. A.Metin Uracin tarafından yapıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi- CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ve İstanbul Barosu AB Komisyonu Eş- Başkanı Av. Cem Murat Sofuoğlu, Magna Carta’nın tarihi Anayasa süreci içindeki önemini günümüzdeki anayasa süreçleriyle mukayese ederek Magna Cartanın bir ilk olarak etkisine vurgu yaptı.
İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. Nizar Özkaya açılış konuşmasında Magna Carta’ nın 39. maddesine dikkat çekerek
“ Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke kanunlarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak veya hapsedilmeyecek veya mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak veya kanun dışı ilan edilmeyecek veya sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır.” günümüzde dahi pratik tecrübelerle uygulamalarda görülmesi nadir olan kuralların önemine vurgu yaptı.
Oturum Başkanlığı İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. A.Metin Uracin, tarafından yapılan toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Ezgi Gönenç Aykol ‘ İlk Anayasa : Magna Carta Libertatum’ konulu konuşması, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj.Av. Hanife Işık ‘1215 den 2015 e.’ Konulu konuşması, Hukukçu Dilan Gümüştaş ‘ İki Anayasa ve Bir Parlemento serüveni’ konulu konuşması, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Uracin ‘Senedi İttifak :Yedi Şart Bir Zeyl’ konulu konuşmasıyla devam etti.
Toplantının Soru –Cevap bölümünde İstanbul Barosu Avrupa Birliği Komisyonu Eş Başkanı Av. Cem Murat Sofuoğlu Magna Carta daki Kral –Baronlar ilişkisi konusunda açıklamalar yaptı. Toplantı sorulan Magna Carta ile Sened-i İttifakın mukayesesi sorusuna verilen cevapla sona erdi,
Av. A.Metin Uracin, tarafından hazırlanan Magna Carta Libertatum ve Sened-i İttifak hakkında Türkçe, İngilizce ve Latince makaleler:
Toplantıya İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Kordinatörü Ece Basmacı Karalar, Yayın Yönetmeni Ahmet Coşkun Aydın, Av. Ebru Bostancıoğlu Av. Nahide Tahan, Av. Cahit Velibeyoğlu, Av. Uğur Poyraz, Av. Mehmet Yalçın, Av. Songül Polat, Av. Umut Kaya yanı sıra İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri de katıldılar.
4.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘Tarihde Haksız Yargılamaların Gölgesinde ‘ Savunmanın Savunulması’ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Tarafından ‘tarihte haksız yargılamaların gölgesinde: ‘savunmanın savunulması’ konulu forum 22 Temmuz 2017 Cumartesi günü saat 13.30’da Baro Bahçede yapıldı.
Sacco&Vanzetti yargılaması ana temalı toplantıda, konuşmacılar, tarihte yaşanmış Sokrates Davası ( M.Ö 400 ), Jeanne d’Ark Davası (1429 ), Galileo Davası (1633), Boston Massacre Davası (1770 ), Dreyfus Davası ( 1894 ), Rosenberg Davası ( 1951), Nelson Mandela Davası (1963) ve Mississippi Davası (1967) gibi ünlü davalar da ele alınarak yapılan hukuk mücadeleleri anlatıldı.
İstanbul Barosu Diş İlişkiler Merkezi Koordinatörü Ece Basmacı Karalar’ın sunumunu gerçekleştirdiği forumun açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, tarih boyunca savunmanın savunulmasının ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Demokratik ülkelerde, kendisine hukuk devleti diyen ülkelerde yargının daima cumhuriyetin onuru olabildiğini hatırlatan Durakoğlu, “Biz henüz bunu başaramadık. O noktada bulunmayışımızın en temel nedenlerinden birisi savunmaya uluslararası hukukun verdiği değeri yeterince kendi iç hukukumuza yansıtamamış olmamızdan kaynaklanıyor” dedi.
Durakoğlu, biraz geriye dönüp bakıldığında, özellikle savunmanın yargılama içersindeki yerine ilişkin çok ciddi değerlendirme hatalarının yapıldığını, üstelik bu hataların yargının avukat dışında kalan süjeleri tarafından yapılmış olunduğuna tanık olunduğunu bildirdi.
Bu gelişmeler üzerinde siyasetin etkisini örneklerle değerlendiren Mehmet Durakoğlu şunları söyledi: “Biz galiba hakimler ve savcıları avukatın konumunu belirleme noktasında ortak bir değerlendirmeye getiremedik. Bütün bunların ötesinde tarafsız ve bağımsız bir yargıyı sağlayamadığımız için olsa gerek aynı nedenlerle siyaset stratejisinin parçası olmaya dönüşen yargı, kendi içersinde savunmayı dinlemez konuma gelmeye başladı. Siyaset yargının içine girdikçe ister istemez savunmanın etkinliği müthiş şekilde azılmaktadır. Sonuç olarak Türkiye, bugün yargısı bağımsız olmayan, bağımsız olamadığı gibi tarafsız da olmayan bir ülke konumuna geldi. Türkiye’nin hukuk devleti olma niteliğine kavuşamamasının nedenleri arasında savunmanın yargı içinde etkin olamamasını görmek gerekir”.
Bu gidişatın ülkenin geleceği açısından onulmaz sorunlar yaratabileceğine dikkat çeken Durakoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Yargıyı siyaset stratejilerinin parçası olmaktan kurtarmak zorundayız, buna bu gözle bakılmasını sağlamak zorundayız. Siyasal konjonktür yargıyı ilgilendiren bir olgu değildir, olmamalıdır. Siyaset projeleri yargı üzerinden saygın kılınamaz. Aksi halde yargı saygınlığını yitirir, adalete güven de ortadan kalkmış olur”.
Başkan Durakoğlu’nun konuşmasından sonra foruma geçildi.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin, forumun uygulama yöntemi hakkında bilgi verdi. Forumda söz alacak konuşmacıların Sacco&Vanzetti yargılamasını temel alarak benzer davalarla ilgili açıklamalar yapacaklarını bildirdi. Uracin konuşmalardan sonra forumun interaktif biçimde sürdürüleceğini anlattı.
Uracin’in konuşmasından sonra foruma geçildi.
Forumda, İstanbul Barosu Meclisi Önceki Dönem Başkan Yardımcısı Av. Nizar Özkaya, Av. Bahri Bayram Belen, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. İlyas Çeliktaş, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Fatma Betül Özdemir, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kenan Yılmaz, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Umay İrem Uçak, Av. Hasan Batuhan Balkani konuşmacı olarak yer aldı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin tarafından başkanlığı yapılan toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. İlyas Çeliktaş Sacco & Vanzetti yargılamasını, Av. Hasan Batuhan Balkani Giordano Buruno 1548 Davasını, İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Fatma Betül Özdemir ve Stj. Av. Fatma Felek birlikte Nelson Mandela yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak birlikte Dreyfus Davasını 1894, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kenan Yılmaz Mississippi Burning Yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Umay İrem Uçak Sokrates Davası konulu konuşmalar yaptılar.
İstanbul Barosu Av. Bahri Bayram Belen tarafından yapılan değerlendirme konuşmasının ardından toplantının Davalar /Trials ‘ Sözü Olan Herkes’ bölümünde Av. Nurhayat Özcan, Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak, Stj. Av. Çetin Giray Aybek, Furkan Çalışkan, Sama Aslanova, Av. Hakan Has, Stj. Av. Baran Can Kaya, Stj. Av. Çoşkun Altuntaş, Elif Nur Güngürmez, İrem Yıldızhan, Stj. Av. Yavuz Selim Aycan, Enes Şimsek, Sokrates Davası M.Ö 400, Jeanne d’Ark Trial 1429, Trial of Galileo 1633, Amisstad Trial 1840, Rosenberg Trial 1951, Dreyfus Davası 1894, Boston Massacre Trials 1770, The Chicago Eight Trial 1969 yaptıklatı konuşmalarla tebliğler sundular.
Forum konuşmalardan sonra interaktif biçimde devam etti.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç son konuşmacı olarak toplantıyla ilgili bir değerlendirme yaptı.
Hasan Kılıç, tarih sayfaları açıldığında hemen herkesin güçlünün yanında yer aldığı sırada bir avukatın çıkıp haksızlıklara karşı mücadelenin bayrağını taşıdığını söyledi. Bunun örneklerine Türkiye’de de rastlandığını belirten Kılıç, “Orhan Apaydınlar, Halit Çelenkler bunun örneklerini vermişlerdir. Bugünkü etkinlikten de çıkaracağımız sonuç budur” dedi.
İstanbul Barosunun tarihi boyunca olduğu gibi çok yakın bir geçmişte adaletsizliğe karşı bir dik duruş sergilediğini, bunun içinde yer almaktan onur duyduğunu hatırlatan Kılıç, “Biz avukatlar korkmadan, cesur bir şekilde haksızlığa, hukuksuzluğa karşı direnirsek, bu ülkede pek çok şey değişecektir. Bugünün tarihini de geçmişteki gibi yazacak olanlar, avukatlardır, hukukçulardır” diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıda Av. Haydar Aksoy, Av. Sabriye Dursun, Av. Meral Özkaya, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Murat Ruben, Av. Melendiz Dalyan, İstanbul Barosu AB Komisyonu Eş Başkanı Av. Cem Murat Sofuğlu, İstanbul Barosu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Sevgi Çetin, Bağlarbaşı Spor Kulübü YK Üyesi Saltuk Koca çok sayıda katılımcı soru – cevap bölümüne katıldı.
5.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘Tarihte Haksız Yargılamaların Gölgesinde Savunmanın Savunulması – II ’ KONULU TOPLANTI DÜZENLEDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Tarafından ‘TARİHDE HAKSIZ YARGILAMALARIN GÖLGESİNDE ‘SAVUNMANIN SAVUNULMASI’ – II Bir Örnek: SACCO&VANZETTİ yargılaması ana temalı toplantı İstanbul Barosu Kanlıca Baro Bahçe Tesislerinde 6 Mayıs 2019 Pazar i günü de saat 15:00 da yapıldı.
İstanbul Barosu Diş İlişkiler Merkezi Üyesi Stj.Av.Elif Damla Yakıcı ve Stj. Av. Cihan Bakırhan tarafından sunumu yapılan toplantının açılış konuşmasını İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç ve İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya yaptılar.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin ve Hukukçu İlayda OTER tarafından başkanlığı yapılan toplantıda İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Yargılamasını, TBB Deleğesi Av. Ali Rıza Dizdar haksız yargılama örnerklerini, İstanbul
Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Emre Koçyiğit Sacco & Vanzetti yargılamasını, Av. Hasan Batuhan Balkani Giordano Buruno 1548 Davasını, Av. Songül Polat Tarihde Kadınların Haksız Yargılanma örneklerini, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Kübra Sezar tarihde siyahilerin haksız yargılanma örnekleri ve irk ayrımcılığı konusunu,
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Melissa Sukes İtalyada haksız yargılama örneklerini Hukukçu Cem Gonceli Amistad davasını, Hukukçu Ezgi Aslım Rosenbergler davasını ve Av. Kaan Rosenbergler davası üzerine yazılmış bir şiir okudu. Hukukçu Cihan Koç Nelson Mandela yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi
Üyeleri Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak birlikte Dreyfus Davasını 1894, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kenan Yılmaz Mississippi Burning Yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Umay İrem Uçak Sokrates Davası konulu konuşmalar yaptılar.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin tarafından yapılan değerlendirme konuşmasının ardından toplantının Davalar /Trials ‘ Sözü Olan Herkes’ bölümünde İstanbul Barosu Onur Kurulu Üyesi ve TBB Delegeleri Av. Zeki Diren ve Av. Ali Rıza Dizdar katıldılar. İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av.
Sevgi Türkmen. Av. Erğin Cinmen Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak, Stj. Av. Çetin Giray Aybek, Furkan Çalışkan, Sama Aslanova, Av. İbrahim Aycan, Av. Hakan Has, Stj. Av. Baran Can Kaya, Stj. Av. Çoşkun Altuntaş, Nur Selen Demiralp.Elif Nur Güngürmez, İrem Yıldızhan, hukukçu Ekin Özeren, Stj. Av. Yavuz Selim Aycan, Enes Şimsek, Sokrates
Davası M.Ö 400, Jeanne d’Ark Trial 1429, Trial of Galileo 1633, Amisstad Trial 1840, Rosenberg Trial 1951, Dreyfus Davası 1894, Boston Massacre Trials 1770, The Chicago Eight Trial 1969 yaptıklatı konuşmalarla tebliğler sundular.
Toplantıda Av. Çağrı Çağlar ve Ali Çağlar tarafından gitar ve Ud dinletisi Yapıldı. Toplantıya Av. Meral Özkaya, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Murat Ruben, , İstanbul Barosu AB Komisyonu Eş Başkanı Av. Cem Murat Sofuğlu, Bağlarbaşı Spor Kulübü YK Üyesi Saltuk Koca çok sayıda katılımcı soru – cevap bölümüne katıldı.
6. İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ ‘Tarihte Haksız Yargılamaların Gölgesinde Savunma –III Bir Örnek SACCO&VANZETTİ ‘’ANA TEMALI TOPLANTI DÜZENLEDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Tarafından ‘TARİHDE HAKSIZ YARGILAMALARIN GÖLGESİNDE SAVUNMA Bir Örnek: SACCO&VANZETTİ’ yargılaması ana temalı toplantı İstanbul Barosu Kanlıca Baro Bahçe Tesislerinde 28 Temmuz 2018 cumartesi günü saat 14:00 de yapıldı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Kordünötörü Ece Basmacı Karalar tarafından sunumu yapılan toplantının açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi ÜyesiStj. Av. Sümeyra Çavuşoğlu tarafından başkanlığı yapılan toplantıda, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç’ın yaptığı konuşmanın ardından, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Emre Koçyiğit Sacco & Vanzetti yargılamasını, Av. Ayşen Özlem Jeanne d’Ark Trial 1429, İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Yargılamasını, Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Ali Rıza Dizdar Balyoz, Ergenekon, Çarşı, 12 Eylül Yargılamaları ve Güncel Yargılamalarını, Av. Uğur Poyraz, KHK’lar, Mahkeme Kararı olmaksızın yapılacak idari tasarruflar konusunu, Denetleme Kurullarının Genişleyen Yetkilerini, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Melissa Sukes İtalya’dan Haksız Yargılama Örneklerini, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri birlikte Dreyfus Davasını 1894 sundular.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin tarafından yapılan değerlendirme konuşmasının ardından toplantının Davalar /Trials ‘ Sözü Olan Herkes’ bölümünde tebliğler sunuldu.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptığı konuşmada emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toplantıya, Av. Meral Özkaya, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Murat Ruben, Bağlarbaşı Spor Kulübü YK Üyesi Saltuk Koca ve çok sayıda katılımcı katıldı.
II. ZİYARET VE TOPLANTILAR
1.ALMAN STAJER AVUKATLAR İSTANBUL BAROSU’NU ZİYARET ETTİ
Almanya’da hukuk stajlarını yapmakta olan 17 kişiden oluşan Ann – Katrin Prous, Tobias Limmer, Darius Wolf başkanlığındaki stajyer hukukçu heyeti, 28 Mayıs 2014 Çarşamba günü saat 10.00’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.
Av. A. Metin Uracin’in İstanbul Barosu hakkında genel bilgiler aktarmasının ardından soru-cevap şeklinde devam edilen toplantıda, İstanbul Barosu’nun tarihçesi, üye yapısı, hukuksuzluklara karşı vermekte olduğu mücadele, Türkiye’de hukuk eğitimi, avukatlık stajı, avukatlığa, hakimliğe ve savcılığa kabul koşulları, baro disiplin kurulunun yapısı ve işleyiş mekanizması, Türkiye’de avukata ve vatandaşa yönelen baskılar ve hak ihlalleri karşısında İstanbul Barosu’nun duruşu, Anglo- Saxson ve Kıta Avrupa hukuk sistemleri arasındaki etkileşim, Içtihat Hukuku,Türkiye’de son dönemde yaşanan savunma hakkı ihlalleri, Adil Yargılama, Savunmanın Savunulması, Alternatif İhtilafların Çözüm Yolları, Anayasa çalışmaları,vb. konuları ile AB’ye giriş sürecinde Türkiye, Yeni Avukatlık Yasa Tasarısı, avukatlıkta uzmanlaşma, ceza hukukunda delillerin toplanması ve değerlendirilmesi, gizli tanık, devlet ve vakıf üniversitelerinde hukuk eğitimi, avukatlık stajı, baro merkez ve komisyonları, Türkiye’de avukatlık mesleğinde kadın ve erkek oranı, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde Türkiye konuları ele alındı.
Toplantı da İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezinden Av. Başak Celayir, Stj. Av. Zafer Özhan hazır bulundular
Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
2.PAKİSTAN LAHORE BAROSU İSTANBUL BAROSU’NU ZİYARET ETTİ.
Pakistan Lahore Barosu (Lahore High Court Bar Association)üyeleri Muhammad Asif Mahmood, Syed Hasnat Zahid Gillani, Iftikhar Ahmad, Khuram Afzal ve Fawad Masood Chohan, 1 Mart 2017 Çarşamba günü saat 11.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ettiler.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Başkanı Av. A. Metin Uraçin heyeti karşılayarak, heyete İstanbul Barosu, merkez ve komisyonları, Türkiye’de hukuk eğitimi ve mahkeme yapılanması konusunda bilgiler aktardı.
Özellikle hukukun üstünlüğü, kadın ve çocuk hakları konularında İstanbul Barosu’nun duruşunu takdirle ve hayranlıkla takip ettiklerini ve kendilerine örnek aldıklarını belirten Pakistanlı hukukçu heyet, Pakistan’da mahkeme ve baroların yapılanması, tarihsel ve politik gelişmeler ışığında Pakistan’da hukuk konularında bilgi verdiler. Pakistan’ın, siyasi tarihinde demokratik parlamenter sistemden uzaklaşıp başkanlık sistemine geçtiği dönemlerde yaşanılan olumsuzluklara vurgu yapan heyet üyeleri, avukatlara yapılan baskılar ve işkenceler karşısındaki avukatların mücadelelerine değindiler.
Toplantıda, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Ezgi Gönenç Aykol, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar ve Hukuk Fakültesi öğrencisi Mina Meriç hazır bulundular.
3.ALMANTA HESSEN FEDERAL VE AVRUPA İŞLERİ BAKANI İSTANBUL BAROMUZU ZİYARET ETTİ.
Hessen Eyaleti Federal ve Avrupa İşleri Bakanı, Federal Devlet Hessen Eyaleti Temsilcisi Lucia Puttrich başkanlığında bir heyet, 4 Ekim Çarşamba günü saat 15.00’te İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Hale Akgün ve İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosu Sorumlusu Av. Aylin Moralıoğlu ile görüştü.
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesini öngören yasa değişikliği ile ilgili bilgi almak üzere İstanbul Barosu’nu ziyaret eden heyete bilgi veren, Uracin, Akgün ve Moralıoğlu, müftülere nikah yetkisi verilmesinin, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’ndan ve laik hukuk kurallarından vazgeçmek anlamına geldiğini belirttiler, Anayasa’nın 174. Maddesi ile korunan devrim yasalarının içinde yer alan “evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medeni nikah esası” ihlal edilerek anayasal suç işlendiğinin altını çizdiler. Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar hazır bulundu.
4. PAKİSTAN PENCAP BAROSU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
encap Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Abdul Samad Khan, Jamil Asghar Bhatti ve Tahir Nasrullah Warraich, Pencap Barosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Muhammed Asif Mahmood ile Pencap Barosu’ndan Ghulam Rasool ve Muhammed Saqib Ismaeel, 18 Ekim 2017 Çarşamba günü saat 12.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ve Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar ile görüştüler.
Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Uracin, heyete, Türkiye’de hukuk eğitimi, avukatlık stajı, yargı sistemi ve İstanbul Barosu’nun yapısı ile ilgili bilgiler aktardı.
Toplantının ardından heyet, İstanbul Barosu’na anı plaketleri takdim etti.
Pakistan’da Pencap, Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti ve Belucistan olmak üzere 4 eyalet var. Pakistan’ın en büyük eyaleti Pencap’ta, Pencap Barosu’na kayıtlı 100.000 avukat bulunuyor. 190 milyonun üzerinde nüfusa sahip Pakistan’da her eyalette bir baro mevcut. Avukatlık mesleğine kabul için dört yıllık hukuk eğitiminin ardından 6 aylık avukatlık stajı yapılması zorunlu. Mesleğe kabul ve baroya kayıt için staj süresi bitiminde yapılan avukatlık sınavını geçmek gerekiyor.
5.AVUSTURALYA DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BİR HEYET İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Avustralya Dış İşleri Bakanlığı İnsan Hakları Ülke Bilgi Birimi’nden (Country Information Section) Ülke Analisti Stuart Campbell, Avustralya Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Andrew Cooper ve Avustralya Büyükelçiliği Siyasi ve Ekonomik Danışmanı Dr. Oytun Deliktaş, 6 Kasım 2017 Pazartesi günü saat 11.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar ile görüştüler.
Toplantıda, mülteciler ve adli yardım, İstanbul Barosu’nun mülteciler konusundaki çalışmaları, Baro merkez ve komisyon çalışmaları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde Türkiye’de yargı ve savunma, savunma hakkı ihlalleri, adil yargılama hakkı, makul süreyi aşan yargılamalar, uzun tutukluluk süreleri, cezaevi koşulları, “Adalet Nöbeti”, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı, vb. konuları ele alındı.
Toplantıda, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri Stj. Av. Beste Ege, Stj. Av. Elif Damla Yakıcı, Beyzanur Sezgin ve İlayda Oter de hazır bulundular.
Bilgi notu: Avustralya Dış İşleri Bakanlığı’nın bünyesinde yer alan bir birim olan Ülke Bilgi Birimi (Country Information Section), diğer ülkelerden bireylerin sığınma ya da korunma taleplerini değerlendirmekte rol oynuyor. Birim, bu bireylerin başvurularını sağlıklı değerlendirebilmek adına, her sene ülke bazındaki profilleri güncelliyor. Hazırladıkları “Country Information Report (ülke bilgi raporu)” tavsiye niteliğinde olup Göç ve Sınır Koruma Bakanlığı’na iletiliyor.
6 KANADA HEYETİ İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Kanada Vancouver University of British Columbia (UBC) gazetecilik bölümü master öğrencilerinden oluşan bir heyet, 6 Aralık 2017 Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.
Emma Loy, Aryn Strickland, Sophie Gray ve Umar Farooq’tan oluşan heyet, Türkiye’deki mülteciler, sığınmacılar ve vatansızların durumu ile ilgili yürüttükleri yüksek lisans projesi için Av. Uracin’e sorular yönelttiler.
Av. A. Metin Uracin, Türkiye’nin, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Konvansiyonu’na coğrafi çekince (geographical restriction) ile taraf olduğunu, buna göre Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler dışından gelen sığınmacılara mülteci statüsü vermediğini, bu kişilerin sığınmacı statüsünde kayıt olabildiklerini belirtti. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon sığınmacı bulunduğunu ifade eden Uracin, sığınmacıların durumunu düzenleyen yasal çerçeve, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) çalışmaları, Türkiye’deki sığınma kampları, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtilen, yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamı ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu kanun çerçevesinde sığınmacıların ve mültecilerin barolar eliyle yürütülen adli yardım hizmeti yoluyla adalete erişimi konularında detaylı bilgiler aktardı.
Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri ile Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar da hazır bulundular.
7.PAKİSTANLI AVUKAT İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİ.
Pakistan İslamadad Barosu Eski Başkanı ve Pakistan’da yayınlanan aylık hukuk dergisi Al Qanoon’un Yazı İşleri Müdürü Syed Liaqat Banori, 9 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 15.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.
Uracin, heyete İstanbul Barosu, Türkiye’de hukuk sistemi ve mahkeme yapılanması konusunda bilgiler aktardı. Banori de, Pakistan’da mahkeme ve baroların yapılanması, tarihsel ve politik gelişmeler ışığında Pakistan’da hukuk konularında bilgi verdi, Pakistan’ın, siyasi tarihinde demokratik parlamenter sistemden uzaklaşıp başkanlık sistemine geçtiği dönemlerde yaşanılan olumsuzluklara vurgu yaptı
8. NORVEÇLİ VE HOLLANDALI AVUKATLARDAN OLUŞAN HEYET İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Norveç Barosu İnsan Hakları Komitesi Üyesi Maria Hessen Jacobsen, Rotterdam Barosu Eski Başkanı Nardy Desloover, Avukatlar İçin Avukatlar Örgütü (Lawyers for Lawyers) Üyesi Irma van den Berg ve Hollandalı avukatlardan oluşan bir heyet, 11 Mayıs 2018 Cuma günü 16.00’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştüler. Toplantıda İstanbul Barosu Dış ilişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin de hazır bulundu.
Bu yıl 140. Kuruluş yıldönümünü kutlayan İstanbul Barosu’nun köklü tarihinin, baronun ve avukatlığın adalet sistemi içindeki yerini tanımladığını ifade eden Durakoğlu, siyasi tarih ile hukuk tarihinin iç içe geçtiğini belirterek 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen ve hala devam eden OHAL uygulamasının başından bu yana yaşanan savunma ve insan hakkı ihlallerine değindi, masumiyet karinesi, adil yargılama hakkı, adalet erişim ve savunma hakkının hayati önemine vurgu yaptı.
Yargının muhalif güçleri sindirmek için bir araç olarak kullanıldığına, düşman ceza hukuku uygulandığına vurgu yapan Başkan Durakoğlu, Türkiye’deki yargı tahribatına dikkat çekti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. Maddesi uyarınca, OHAL nedeni ile bazı hakların askıya alındığının, KHK’ların hukuka anayasa uygunluğunun Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmediğinin, ancak OHAL’in hukuk düzeni içinde istisnai bir durum olduğunun altını çizen Durakoğlu, bu durumun, KHK’lar ile getirilen yeni düzenlemeleri haklı kılamayacağını, hukukun askıya alınamayacağını ifade etti.
Avukatların şüpheli ile yapacakları görüşmelere getirilen sınırlamalara dikkat çeken Başkan Durakoğlu, bu yolla kişinin savunmanın temsilcisi avukata, bir başka deyişle adalete erişiminin ölçüsüz bir biçimde engellendiğini ve avukatlık yapabilmenin neredeyse olanaksız hale geldiğini sözlerine ekledi.
Tüm sorunların çözümünün, meşru zeminde siyasi mücadeleden ve demokrasiden geçtiğini vurgulayan Durakoğlu, savunma hakkının kutsiyetine olan inançlarını yineledi, bu süreçte yürüttükleri “avukatlık faaliyeti” nedeniyle hak ihlaline uğrayan meslektaşlarının her zaman yanında olduklarını söyledi.
10. ÇİN HALK CUMHURİYETİ ADALET BAKANI İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Çin Halk Cumhuriyeti Adalet Bakanı Fu Cinghua ve beraberindeki heyet, 31 Ağustos 2018 Cuma günü saat 10.30’da İstanbul Adalet Sarayı’nda yer alan İstanbul Barosu Birimi’ni ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştü. Görüşmeye İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, Başsavcı Vekilleri, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin de katıldılar.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Çin Adalet Bakanı Cinghua’nın ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, İstanbul Barosu’nun üye yapısı ve Türkiye’de avukatlık mesleği ile bilgiler aktardı. İstanbul Barosu’nun 140 yıllık köklü geçmişi ile Türkiye’nin en eski hukuk kurumlarından biri olduğunu belirten Durakoğlu, Türkiye’de hukuk devletinin oluşmasına katkı sağladığını, tarihin her döneminde ayrıksı bir yeri olduğunu vurguladı.
Son yıllarda işsizliğin yoğunlaşması sonucu Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de bireysel mesleklere yönelimin çoğaldığını, avukatlık mesleğinin de bu nedenle büyük talep gördüğünü, hukuk fakültelerinin gitgide artan sayıda mezun verdiğini ifade eden Durakoğlu, baroların sayıca çokluktan hoşnut olmadıklarını belirtti.
Bakan Cinghua, Çin’de 366.000 avukatın olduğunu, avukatların Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak mesleklerini ifa ettiklerini kaydetti. Çin Halk Cumhuriyeti’nde Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Çin barolarının, avukatlık mesleğinin yapılanmasında büyük rol oynadığını ifade eden Cinghua, Çin’de hukuk devletinin inşaası konusunda İstanbul Barosu ile işbirliği yapma, uzun vadeli ve istikrarlı işbirliği mekanizması kurma taleplerini dile getirdi ve İstanbul Barosu Başkanlığı’nı Çin Adalet Bakanlığı’nı ve Çin Barosu’nu ziyaret etmek üzere Pekin’e davet etti.
İstanbul Barosu’nun Çin Adalet Bakanlığı ve Çin Baroları ile işbirliği yapmaktan onur duyacağını belirten Başkan Durakoğlu, Çin ve Türkiye arasındaki gelişen ticari ilişkilerin ticari işbirliklerini de zorunlu hale getirdiğini ifade ederek bu işbirliklerinde baroların ve avukatların rolünün yadsınamaz olduğunu vurguladı.
11. ULUSLARARASI ÖDÜLLER.
1.İSTANBUL BAROSU ULUSLARARASI SÖZLEŞMEKER HUKUKU YARIŞMASINDA 1. OLDU
ULUSLARARASI ÖDÜL- AVRUPA BİRİNCİLİĞİ
Avrupa Barolar Federasyonu (FBE-Fédération des Barreaux d’Europe – European Bars Federation – Verband Europäischer Rechtsanwaltskammern -Federacion de los Colegios de Abogados de Europa – Federazione Degli Ordini Forensi d’Europa) tarafından 6 – 9 Ekim 2016 tarihleri arasında Varşova Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Sözleşmeler Hukuk Yarışması’nda (FBE International Contract Competition) İstanbul Barosu Ekibi 1. oldu.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin başkanlığında ve İstanbul Merkezi Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar içinde yer aldığı 5 kişilik komisyon tarafından yapılan ön inceleme ve mülakatla çok sayıda başvurucu arasından seçilen ekiplerin katıldığı yarışmanın uluslararası hakem heyeti;
İstanbul Barosu’nun iki ekiple katıldığı yarışmada ikinci ekip de İspanya – Bilbao ile üçüncülüğü paylaştı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi tarafından yapılan ön eleme ve mülakatla seçilmiş olan Av. Sezil Durmuş – Av. Selim Arda Gürata’ danoluşan ekibin birinciliğe layık görüldüğü yarışmada, Romanya, Cluj – Napoca Barosu ekibinin ikinciliği alırken, İstanbul Barosu adına yarışmaya katılan Av. Göktuğ Can Burul – Av. Artemis Tosun’danoluşan ikinci ekip deyarışmada İspanya – Bilbao ekibi ile üçüncülüğü paylaştı.
Polonya’nın Varşova kentinde yapılan yarışmanın favorisi olarak gösterilen Alman ve Polonya ekibi karşısında büyük başarı gösteren İstanbul Barosu’nun Av. Sezil Durmuş – Av. Selim Arda Gürata’dan oluşan ekibinin birinciliği uluslararası hukuk çevrelerinden büyük övgü aldı.
Polonya Eski Kraliyet Sarayı olan Ujazdowski Palace’da yapılan resmi törenle İstanbul Barosu Ekiplerine ödülleri Varşova Barosu Başkan Yardımcısı Monika Calkievicz tarafından takdim edildi.
1. Av. A. Metin Uracin, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı
2. Dr. Mariusz Maciejewski ,Varşova Barosu Mesleki Gelişim Komisyonu Başkanı
3. Advocat Michal Gajewski, Varşova Barosu
4. Advocat Vooicu Dumitru, Romanya Cluj Barosu Yönetim Kurulu Üyesi
5. Abogato Aitzol Asla, Bilbao Barosu
6. Abogato M. Teresa Nadal Charco, Madrid Barosu Yönetim Kurulu Üyesi
Yarışmanın son değerlendirilmesi Polonya Barosu’ndan Artur Wierzbicki başkanlığındaki heyet tarafından yapıldı.
İstanbul Barosu’nun birinci olan ekibi, 13 -15 Ekim 2016 tarihleri arasında Avrupa Barolar Federasyonu’nun – FBE (Fédération des Barreaux d’Europe) Lüksemburg’ta gerçekleştirilecek olan kongresine FBE Başkanlığı’nın davetlisi olarak katılacak.
FAALİYET RAPORU
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi 2016 -2018 dönem başkanlığını Av. A.Metin Uracin yapmıştır. İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkez Yürütme Kurulu üye listesi aşağıda yer almaktadır.
2016-2018 döneminde koordinatörler İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Süreyya Turan ve Av. Hasan Kılıç.
DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ
Başkan
AV. A.METİN URACİN (16227)
metin.uracin@gmail.com
Başkan Yrd.
AV. MEHMET UĞURLU (33489)
ugurlu.mehmet@gmail.com
Başkan Yrd.
AV. ELİF ERDOĞMUŞ (41904)
elifbnr@hotmail.com
G. Sekreter
NİL MERVE ÇELİKBAŞ ŞEKER (39827)
nilmerve@gmail.com
Kordinator
ECE BASMACI KARALAR
ecebasmaci@gmail.com
İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ
2016 -2018 DÖNEMİ
FAALİYET RAPORU
I. SEMİNERLER, PANELLER VE KONFERANSLAR
II. ZİYARET VE TOPLANTILAR
III. ULUSLARARASI ÖDÜLLER.
2016 -2018 DÖNEMİNDE İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN
SEMİNERLER, PANELLER VE KONFERANSLAR
1.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘ Zamane – Dil ve Hukuk’ KONULU TOPLANTI DÜZENLENDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi tarafından düzenlenen ‘ Dil ve Hukuk’ konulu toplantı İstanbul Barosunun Kanlıca Sosyal Tesisi Baro Bahçede yapıldı.
Toplantı sunumu İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Ezgi Gönenç Aykol tarafından, açılış konuşması İsranbul Barosu E. Meclis Başkan Vekili, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya tarafından yapıldı. Toplantının oturum başkanlığını İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin tarafından yapıldı.
Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kübra Sezer Dil ve Zaman konusuna değerlendirdiği konuşmasında ‘İnsanların birbirleriyle iletişim kurmak, birbirlerini anlatmak için kullandıkları en önemli araç dildir. Dil, kendi içerisinde zamanla anlaşılması güç mesleki dillere dönüşmüştür. Hukuk dili bunların arasında anlaşılması en güç olan dildir. İnsanların birbirleriyle anlaşabilmeleri ve toplumsal bir ortamda yaşayabilmeleri için hukuk kuralları ortaya çıkmıştır. Hukuk sadece yapılması ya da yapılmaması gereken eylem ile davranışları gösteren buyurucu kuralları değil; bu kuralların çiğnenmesi durumunda zorlayıcı yaptırımları da öngörür. Hukuk, adalete yönelik bir toplumsal yaşam düzenidir. Hukuku yaratan dildir. Toplumsal yaşamın gereği olan kanunlardan ve yaptırımlardan oluşan hukuk dilinin anlaşılır olması gerekir fakat Türkçemiz Osmanlı’da Arapça- Farsça sözcüklerin etkisiyle değişikliğe uğramıştır. Bunun sonucunda Osmanlıca denilen yazı dili ortaya çıkmıştır. Bu zamanla hukuk diline de yansımıştır ve günümüzde hukuk kitaplarında bunun etkisini görmekteyiz.’ Stj. Av. Kübra Sezer ‘ İnsanların toplum düzenini sağlayan bu hukuk kurallarını anlayıp ona göre davranması, toplumun kaosa sürüklenmemesi ve hukukun önleyici etkisinin geçerli olabilmesi için hukuk dilinin halkın anlayabileceği bir dilde olması gerekmektedir ‘ diyerek sözlerini bitirdi.
Toplantının ikinci konuşmacısı İstanbul Barosu Avrupa Birliği Eş –Başkanı Av. Murat Cem Sofuoğlu konuşmasını mahkeme kararları ve Avukatların dilekçelerinden örnekler okuyarak Dil ve Hukuk konusunu değerlendirdi.
Toplantıda İsranbul Barosu E. Meclis Başkan Vekili, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya tarafından yapılan konuşmada Dil ve Gençlik konusu ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av.Harika Şahin yaptığı konuşmada ‘Eski Yunan’dan günümüze savunma mesleği üstün,ayrıcalıklı ve güzel söz söyleyen biz “AdvoCatus” lar tarafından icra edilmekte.Avukatlık Kanunumuz’nun 1.maddesinde de denildiği gibi, biz avukatlar yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmekteyiz. Zaten mesleğimiz cazibesini ve gücünü bağımsızlığından almaktadır. Peki uygulamada savunmanın durumu nedir?Ceza yargılamasında mahkeme salonundan içeri girdiğimizde iddia makamının savunmadan yüksekte ve karar mercii ile aynı kürsüde, sanki mahkeme heyetinin bir parçası gibi konumlandığını görüyoruz. Bu kelimelere dökülmeden konuşulan bir dil aslında,beden dili gibi; mekan dili diyebiriz. Silahların eşitliği ilkesi gereği mahkeme salonundaki oturma düzeninde de iddia makamıyla eşit konumlanmamız gerektiği halde maalesef salona girdiğimizde mahkeme heyeti ve iddia makamı bütün heybetiyle daha oturma düzeninin verdiği görüntü ile üstümüzde baskı oluşturmaya başlamakta.Ve bu baskı hakim ve avukat arasında,sanki aralarında bir alt-üst ilişkisi varmışçasına kurulan diyaloglarla ve bu diyaloglarda kullanılan dil ile devam etmekte.Mesela hakimlerin ‘Bu nasıl bir talep Avukat Bey,ilk defa duyuyorum?’ şeklindeki öğrencisini azarlayan bir öğretmen edasıyla sarfettiği pek çok cümleye rastlamışımızdır hepimiz.Aynı şekilde avukatların da hakimlere saygı çerçevesini aşar tarzda sanki aramızda amir-memur ilişkisi varmış gibi ‘Efendim,Yüce Mahkemenizin takdirine bırakıyorum vs.’ gibi abartılı hitaplar,abartılı cümleler kullanmasının da savunmanın bağımsızlığına gölge düşürdüğünü düşünüyorum. Hatta ben bu tavrı istediği oyuncağı alması için annesini kızdırmamaya çalışan bir çocuğun tavrına benzetiyorum.’ Diyerek sürdüren Stj. Av. Harika Şahin sözlerini ‘Mahkeme salonunun oturma düzeni ile kelimelere ihtiyaç duymadan konuştuğu bir dil var.Mahkeme heyetinin ve iddia makamının kelimeler aracılığı ile konuştuğu baskıcı bir dil var.Ve mahkemenin verdiği kararları ile konuştuğu,savunmayı da çok yaraladağı bir dil daha mevcut.Özellikle taraflardan birinin devlet olduğu(devletin memuru,kamu görevlisi,polis vs.) davalarda mahkemelerin adeta devleti koruma refleksi geliştirmişçesine savunma aleyhine kararlar vermesi hukuk devleti açısından vahim sonuçlar doğurmakta. Halbuki hukuk devleti bir birey olarak bana devletin en değerli parçası olduğumu,hak ve özgürlüklerimin kendisinin yaptığı işlem ve eylemlere karşi dahi hukuki güvence altında olduğunu söylemiyor mu? Üstümüzde sözcüklerle dile getirilerek ya da dile getirilmeyerek, açık ya da zımni olarak kurulan tüm bu baskıcı dil ile mücadele etmek savunma olarak bizim insanlık ve meslek onurumuzdur.Konuşmamı durumumuzu özetlediğini düşündüğüm Dalai Lama’ nın şu sözleri ile bitirmek istiyorum:
‘’Düşüncelerine dikkat et sözlerin olur.
Sözlerine dikkat et davranışların olur.
Davranışlarına dikkat et alışkanlıların olur.
Alışkanlıklarına dikkat et karakterin olur.
Karakterine dikkat kaderin olur.
Kaderine dikkat et çünkü o senin yaşantın olur.”
Savunma olarak bizim kaderimiz, hukukun üstünlüğünü tam anlamıyla benimsemiş bir hukuk devletinde yaşamak ülkemizdeki herkesin kaderi olana dek mücadele etmek ve bu mücedeleyi kazanmaktır. ‘ diyerek sona erdirdi.
Toplantı Soru – Cevap bölümünden sonra sona erdi.
Toplantıya, Barış Tv Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Coşkunaydın, Av. Mehmet Kurt, Stj. Av. Ezel Engin, Stj Av. Cem Sakin Av. Meral Özkaya, Stj. Av. Harika Şahin,Stj Av Sedef Aktürk, Berfu Gültekin, Mert Tozakoğlu,Samet Akbulut,Ayşe Meral Öztürkler,Atakan Kurt, Aybüke Keskin’nin İstanbul Barosu’na mensup çok sayıda Avukat ve Stajer Avukat katıldılar.
2.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ ve AMERİKAN BAROLAR BİRLİĞİ ‘Özgürlüğü Savunmak. Adaleti Takip’ KONULU TOPLANTI DÜZENLENDİ
Amerikan Barolar Birliği- American Bar Association- (ABA) Başkanı Paulette Brown, Amerikan Barolar Birliği Dış İlişkiler Merkezi BaşkanıLisa J. Savitt başkanlığındaki heyet İstanbul Barosunu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin ile görüştüler.
Özgürlüğü Savunmak, Adaleti Takip ‘ Defending Liberty. Pursuing Justice’ temalı İngilizce yapılan toplanda sunumu İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Koordinatörü Ece Basmacı Karalar tarafından, toplantının başkanlığı Amerikan Barolar Birliği Dış İlişkiler Merkezi BaşkanıLisa J. Savitt tarafındanyapılan yapıldı.
Toplantıda, Amerikan Barolar Birliği Başkanı Paulette Brown Amerikan Barolarıhakkında, Kore Barosu Başkan Yardımcısı Attorney at Law Eric Eunyong Yang Kore Baroları hakkında, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin İstanbul Barosu hakkında Özgürlüğü Savunmak, Adaleti Takip temalı konuşmalar yaptılar.
Toplantıya Minneapolis, MN Distict Court Judge ( Hakim ) Cara Lee Neville, ABA, Uluslar arası Hukuk Bölümü seçilmiş gelecek dönem başkanı ( Chair –Elect ) Sara P. Sandford, Court Consultant, Hon. Louraine C. Arkfeld , ABA Dış İlişkiler Merkezi seçilmiş gelecek dönem başkanı ( Chair –Elect ), ve aynı zamanda Bellarmine Üniversitesi School of Business Dekanı. Dean of Bellarmine Üniversitey School of Business Robert l. Brown, Ph.D. Kore Barosu Başkan Yardımcısı Attorney at Law Eric Eunyong Yang, UK London Solicitor Adam B. Farlow, EDF- Renewable Energy YK Başkan Yardımcısı ve Danışmanı Robert f. Miller, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği-TOBB, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Larry d. White, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj Av. Ezgi Gönenç Aykol, Amerikan Barolar Birliği ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Sefa Güven, Av. Şenol Kalfa de katıldılar.
3. İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘Magna Carta Libertatum’dan Sened-i İttifak’a – II KONULU KONFERANS DÜZENLEDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi tarafından düzenlenen 802. Yılında Magna Carta Libertatum’dan Sened – i İttifaka,’ Rüzgarda Yazılan Anayasa ‘ konulu toplantı 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 14:00 de İstanbul Barosu Baro Bahçe, Kanlıca tesislerinde yapıldı.
Sunumu İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Canan İlhan tarafından yapılan toplantının açılış konuşmaları İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. Nizar Özkaya, Türkiye Barolar Birliği –TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç,İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. A.Metin Uracin tarafından yapıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi- CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ve İstanbul Barosu AB Komisyonu Eş- Başkanı Av. Cem Murat Sofuoğlu, Magna Carta’nın tarihi Anayasa süreci içindeki önemini günümüzdeki anayasa süreçleriyle mukayese ederek Magna Cartanın bir ilk olarak etkisine vurgu yaptı.
İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. Nizar Özkaya açılış konuşmasında Magna Carta’ nın 39. maddesine dikkat çekerek
“ Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke kanunlarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak veya hapsedilmeyecek veya mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak veya kanun dışı ilan edilmeyecek veya sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır.” günümüzde dahi pratik tecrübelerle uygulamalarda görülmesi nadir olan kuralların önemine vurgu yaptı.
Oturum Başkanlığı İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği ( TBB ) delegesi Av. A.Metin Uracin, tarafından yapılan toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Ezgi Gönenç Aykol ‘ İlk Anayasa : Magna Carta Libertatum’ konulu konuşması, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj.Av. Hanife Işık ‘1215 den 2015 e.’ Konulu konuşması, Hukukçu Dilan Gümüştaş ‘ İki Anayasa ve Bir Parlemento serüveni’ konulu konuşması, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Uracin ‘Senedi İttifak :Yedi Şart Bir Zeyl’ konulu konuşmasıyla devam etti.
Toplantının Soru –Cevap bölümünde İstanbul Barosu Avrupa Birliği Komisyonu Eş Başkanı Av. Cem Murat Sofuoğlu Magna Carta daki Kral –Baronlar ilişkisi konusunda açıklamalar yaptı. Toplantı sorulan Magna Carta ile Sened-i İttifakın mukayesesi sorusuna verilen cevapla sona erdi,
Av. A.Metin Uracin, tarafından hazırlanan Magna Carta Libertatum ve Sened-i İttifak hakkında Türkçe, İngilizce ve Latince makaleler:
Makale-1 için tıklayınız.
Makale-2 için tıklayınız.
Makale-3 için tıklayınız.
Toplantıya İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Kordinatörü Ece Basmacı Karalar, Yayın Yönetmeni Ahmet Coşkun Aydın, Av. Ebru Bostancıoğlu Av. Nahide Tahan, Av. Cahit Velibeyoğlu, Av. Uğur Poyraz, Av. Mehmet Yalçın, Av. Songül Polat, Av. Umut Kaya yanı sıra İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri de katıldılar.
4.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘Tarihde Haksız Yargılamaların Gölgesinde ‘ Savunmanın Savunulması’ KONULU KONFERAN DÜZENLENDİ.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Tarafından ‘tarihte haksız yargılamaların gölgesinde: ‘savunmanın savunulması’ konulu forum 22 Temmuz 2017 Cumartesi günü saat 13.30’da Baro Bahçede yapıldı.
Sacco&Vanzetti yargılaması ana temalı toplantıda, konuşmacılar, tarihte yaşanmış Sokrates Davası ( M.Ö 400 ), Jeanne d’Ark Davası (1429 ), Galileo Davası (1633), Boston Massacre Davası (1770 ), Dreyfus Davası ( 1894 ), Rosenberg Davası ( 1951), Nelson Mandela Davası (1963) ve Mississippi Davası (1967) gibi ünlü davalar da ele alınarak yapılan hukuk mücadeleleri anlatıldı.
İstanbul Barosu Diş İlişkiler Merkezi Koordinatörü Ece Basmacı Karalar’ın sunumunu gerçekleştirdiği forumun açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, tarih boyunca savunmanın savunulmasının ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Demokratik ülkelerde, kendisine hukuk devleti diyen ülkelerde yargının daima cumhuriyetin onuru olabildiğini hatırlatan Durakoğlu, “Biz henüz bunu başaramadık. O noktada bulunmayışımızın en temel nedenlerinden birisi savunmaya uluslararası hukukun verdiği değeri yeterince kendi iç hukukumuza yansıtamamış olmamızdan kaynaklanıyor” dedi.
Durakoğlu, biraz geriye dönüp bakıldığında, özellikle savunmanın yargılama içersindeki yerine ilişkin çok ciddi değerlendirme hatalarının yapıldığını, üstelik bu hataların yargının avukat dışında kalan süjeleri tarafından yapılmış olunduğuna tanık olunduğunu bildirdi.
Bu gelişmeler üzerinde siyasetin etkisini örneklerle değerlendiren Mehmet Durakoğlu şunları söyledi: “Biz galiba hakimler ve savcıları avukatın konumunu belirleme noktasında ortak bir değerlendirmeye getiremedik. Bütün bunların ötesinde tarafsız ve bağımsız bir yargıyı sağlayamadığımız için olsa gerek aynı nedenlerle siyaset stratejisinin parçası olmaya dönüşen yargı, kendi içersinde savunmayı dinlemez konuma gelmeye başladı. Siyaset yargının içine girdikçe ister istemez savunmanın etkinliği müthiş şekilde azılmaktadır. Sonuç olarak Türkiye, bugün yargısı bağımsız olmayan, bağımsız olamadığı gibi tarafsız da olmayan bir ülke konumuna geldi. Türkiye’nin hukuk devleti olma niteliğine kavuşamamasının nedenleri arasında savunmanın yargı içinde etkin olamamasını görmek gerekir”.
Bu gidişatın ülkenin geleceği açısından onulmaz sorunlar yaratabileceğine dikkat çeken Durakoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Yargıyı siyaset stratejilerinin parçası olmaktan kurtarmak zorundayız, buna bu gözle bakılmasını sağlamak zorundayız. Siyasal konjonktür yargıyı ilgilendiren bir olgu değildir, olmamalıdır. Siyaset projeleri yargı üzerinden saygın kılınamaz. Aksi halde yargı saygınlığını yitirir, adalete güven de ortadan kalkmış olur”.
Başkan Durakoğlu’nun konuşmasından sonra foruma geçildi.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin, forumun uygulama yöntemi hakkında bilgi verdi. Forumda söz alacak konuşmacıların Sacco&Vanzetti yargılamasını temel alarak benzer davalarla ilgili açıklamalar yapacaklarını bildirdi. Uracin konuşmalardan sonra forumun interaktif biçimde sürdürüleceğini anlattı.
Uracin’in konuşmasından sonra foruma geçildi.
Forumda, İstanbul Barosu Meclisi Önceki Dönem Başkan Yardımcısı Av. Nizar Özkaya, Av. Bahri Bayram Belen, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. İlyas Çeliktaş, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Fatma Betül Özdemir, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kenan Yılmaz, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Umay İrem Uçak, Av. Hasan Batuhan Balkani konuşmacı olarak yer aldı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin tarafından başkanlığı yapılan toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. İlyas Çeliktaş Sacco & Vanzetti yargılamasını, Av. Hasan Batuhan Balkani Giordano Buruno 1548 Davasını, İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Fatma Betül Özdemir ve Stj. Av. Fatma Felek birlikte Nelson Mandela yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak birlikte Dreyfus Davasını 1894, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kenan Yılmaz Mississippi Burning Yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Umay İrem Uçak Sokrates Davası konulu konuşmalar yaptılar.
İstanbul Barosu Av. Bahri Bayram Belen tarafından yapılan değerlendirme konuşmasının ardından toplantının Davalar /Trials ‘ Sözü Olan Herkes’ bölümünde Av. Nurhayat Özcan, Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak, Stj. Av. Çetin Giray Aybek, Furkan Çalışkan, Sama Aslanova, Av. Hakan Has, Stj. Av. Baran Can Kaya, Stj. Av. Çoşkun Altuntaş, Elif Nur Güngürmez, İrem Yıldızhan, Stj. Av. Yavuz Selim Aycan, Enes Şimsek, Sokrates Davası M.Ö 400, Jeanne d’Ark Trial 1429, Trial of Galileo 1633, Amisstad Trial 1840, Rosenberg Trial 1951, Dreyfus Davası 1894, Boston Massacre Trials 1770, The Chicago Eight Trial 1969 yaptıklatı konuşmalarla tebliğler sundular.
Forum konuşmalardan sonra interaktif biçimde devam etti.
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç son konuşmacı olarak toplantıyla ilgili bir değerlendirme yaptı.
Hasan Kılıç, tarih sayfaları açıldığında hemen herkesin güçlünün yanında yer aldığı sırada bir avukatın çıkıp haksızlıklara karşı mücadelenin bayrağını taşıdığını söyledi. Bunun örneklerine Türkiye’de de rastlandığını belirten Kılıç, “Orhan Apaydınlar, Halit Çelenkler bunun örneklerini vermişlerdir. Bugünkü etkinlikten de çıkaracağımız sonuç budur” dedi.
İstanbul Barosunun tarihi boyunca olduğu gibi çok yakın bir geçmişte adaletsizliğe karşı bir dik duruş sergilediğini, bunun içinde yer almaktan onur duyduğunu hatırlatan Kılıç, “Biz avukatlar korkmadan, cesur bir şekilde haksızlığa, hukuksuzluğa karşı direnirsek, bu ülkede pek çok şey değişecektir. Bugünün tarihini de geçmişteki gibi yazacak olanlar, avukatlardır, hukukçulardır” diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıda Av. Haydar Aksoy, Av. Sabriye Dursun, Av. Meral Özkaya, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Murat Ruben, Av. Melendiz Dalyan, İstanbul Barosu AB Komisyonu Eş Başkanı Av. Cem Murat Sofuğlu, İstanbul Barosu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Sevgi Çetin, Bağlarbaşı Spor Kulübü YK Üyesi Saltuk Koca çok sayıda katılımcı soru – cevap bölümüne katıldı.
5.İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ TARAFINDAN ‘Tarihte Haksız Yargılamaların Gölgesinde Savunmanın Savunulması – II ’ KONULU TOPLANTI DÜZENLEDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Tarafından ‘TARİHDE HAKSIZ YARGILAMALARIN GÖLGESİNDE ‘SAVUNMANIN SAVUNULMASI’ – II Bir Örnek: SACCO&VANZETTİ yargılaması ana temalı toplantı İstanbul Barosu Kanlıca Baro Bahçe Tesislerinde 6 Mayıs 2019 Pazar i günü de saat 15:00 da yapıldı.
İstanbul Barosu Diş İlişkiler Merkezi Üyesi Stj.Av.Elif Damla Yakıcı ve Stj. Av. Cihan Bakırhan tarafından sunumu yapılan toplantının açılış konuşmasını İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç ve İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya yaptılar.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin ve Hukukçu İlayda OTER tarafından başkanlığı yapılan toplantıda İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Yargılamasını, TBB Deleğesi Av. Ali Rıza Dizdar haksız yargılama örnerklerini, İstanbul
Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Emre Koçyiğit Sacco & Vanzetti yargılamasını, Av. Hasan Batuhan Balkani Giordano Buruno 1548 Davasını, Av. Songül Polat Tarihde Kadınların Haksız Yargılanma örneklerini, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Kübra Sezar tarihde siyahilerin haksız yargılanma örnekleri ve irk ayrımcılığı konusunu,
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Melissa Sukes İtalyada haksız yargılama örneklerini Hukukçu Cem Gonceli Amistad davasını, Hukukçu Ezgi Aslım Rosenbergler davasını ve Av. Kaan Rosenbergler davası üzerine yazılmış bir şiir okudu. Hukukçu Cihan Koç Nelson Mandela yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi
Üyeleri Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak birlikte Dreyfus Davasını 1894, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Kenan Yılmaz Mississippi Burning Yargılamasını, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Umay İrem Uçak Sokrates Davası konulu konuşmalar yaptılar.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin tarafından yapılan değerlendirme konuşmasının ardından toplantının Davalar /Trials ‘ Sözü Olan Herkes’ bölümünde İstanbul Barosu Onur Kurulu Üyesi ve TBB Delegeleri Av. Zeki Diren ve Av. Ali Rıza Dizdar katıldılar. İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av.
Sevgi Türkmen. Av. Erğin Cinmen Av. Mehmet Uğur Öncel, Uğur Özer, Av. Nurdan Peksak, Stj. Av. Çetin Giray Aybek, Furkan Çalışkan, Sama Aslanova, Av. İbrahim Aycan, Av. Hakan Has, Stj. Av. Baran Can Kaya, Stj. Av. Çoşkun Altuntaş, Nur Selen Demiralp.Elif Nur Güngürmez, İrem Yıldızhan, hukukçu Ekin Özeren, Stj. Av. Yavuz Selim Aycan, Enes Şimsek, Sokrates
Davası M.Ö 400, Jeanne d’Ark Trial 1429, Trial of Galileo 1633, Amisstad Trial 1840, Rosenberg Trial 1951, Dreyfus Davası 1894, Boston Massacre Trials 1770, The Chicago Eight Trial 1969 yaptıklatı konuşmalarla tebliğler sundular.
Toplantıda Av. Çağrı Çağlar ve Ali Çağlar tarafından gitar ve Ud dinletisi Yapıldı. Toplantıya Av. Meral Özkaya, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Murat Ruben, , İstanbul Barosu AB Komisyonu Eş Başkanı Av. Cem Murat Sofuğlu, Bağlarbaşı Spor Kulübü YK Üyesi Saltuk Koca çok sayıda katılımcı soru – cevap bölümüne katıldı.
6. İSTANBUL BAROSU DIŞ İLİŞKİLER MERKEZİ ‘Tarihte Haksız Yargılamaların Gölgesinde Savunma –III Bir Örnek SACCO&VANZETTİ ‘’ANA TEMALI TOPLANTI DÜZENLEDİ
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Tarafından ‘TARİHDE HAKSIZ YARGILAMALARIN GÖLGESİNDE SAVUNMA Bir Örnek: SACCO&VANZETTİ’ yargılaması ana temalı toplantı İstanbul Barosu Kanlıca Baro Bahçe Tesislerinde 28 Temmuz 2018 cumartesi günü saat 14:00 de yapıldı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Kordünötörü Ece Basmacı Karalar tarafından sunumu yapılan toplantının açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi ÜyesiStj. Av. Sümeyra Çavuşoğlu tarafından başkanlığı yapılan toplantıda, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç’ın yaptığı konuşmanın ardından, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Emre Koçyiğit Sacco & Vanzetti yargılamasını, Av. Ayşen Özlem Jeanne d’Ark Trial 1429, İstanbul Barosu Meclisi E. Başkan Yardımcısı, TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya Deniz Gezmiş ve Arkadaşları Yargılamasını, Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Ali Rıza Dizdar Balyoz, Ergenekon, Çarşı, 12 Eylül Yargılamaları ve Güncel Yargılamalarını, Av. Uğur Poyraz, KHK’lar, Mahkeme Kararı olmaksızın yapılacak idari tasarruflar konusunu, Denetleme Kurullarının Genişleyen Yetkilerini, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Stj. Av. Melissa Sukes İtalya’dan Haksız Yargılama Örneklerini, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri birlikte Dreyfus Davasını 1894 sundular.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı ve TBB Delegesi Av. A. Metin Uracin tarafından yapılan değerlendirme konuşmasının ardından toplantının Davalar /Trials ‘ Sözü Olan Herkes’ bölümünde tebliğler sunuldu.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptığı konuşmada emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toplantıya, Av. Meral Özkaya, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Murat Ruben, Bağlarbaşı Spor Kulübü YK Üyesi Saltuk Koca ve çok sayıda katılımcı katıldı.
II. ZİYARET VE TOPLANTILAR
1.ALMAN STAJER AVUKATLAR İSTANBUL BAROSU’NU ZİYARET ETTİ
Almanya’da hukuk stajlarını yapmakta olan 17 kişiden oluşan Ann – Katrin Prous, Tobias Limmer, Darius Wolf başkanlığındaki stajyer hukukçu heyeti, 28 Mayıs 2014 Çarşamba günü saat 10.00’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.
Av. A. Metin Uracin’in İstanbul Barosu hakkında genel bilgiler aktarmasının ardından soru-cevap şeklinde devam edilen toplantıda, İstanbul Barosu’nun tarihçesi, üye yapısı, hukuksuzluklara karşı vermekte olduğu mücadele, Türkiye’de hukuk eğitimi, avukatlık stajı, avukatlığa, hakimliğe ve savcılığa kabul koşulları, baro disiplin kurulunun yapısı ve işleyiş mekanizması, Türkiye’de avukata ve vatandaşa yönelen baskılar ve hak ihlalleri karşısında İstanbul Barosu’nun duruşu, Anglo- Saxson ve Kıta Avrupa hukuk sistemleri arasındaki etkileşim, Içtihat Hukuku,Türkiye’de son dönemde yaşanan savunma hakkı ihlalleri, Adil Yargılama, Savunmanın Savunulması, Alternatif İhtilafların Çözüm Yolları, Anayasa çalışmaları,vb. konuları ile AB’ye giriş sürecinde Türkiye, Yeni Avukatlık Yasa Tasarısı, avukatlıkta uzmanlaşma, ceza hukukunda delillerin toplanması ve değerlendirilmesi, gizli tanık, devlet ve vakıf üniversitelerinde hukuk eğitimi, avukatlık stajı, baro merkez ve komisyonları, Türkiye’de avukatlık mesleğinde kadın ve erkek oranı, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde Türkiye konuları ele alındı.
Toplantı da İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezinden Av. Başak Celayir, Stj. Av. Zafer Özhan hazır bulundular
Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
2.PAKİSTAN LAHORE BAROSU İSTANBUL BAROSU’NU ZİYARET ETTİ.
Pakistan Lahore Barosu (Lahore High Court Bar Association)üyeleri Muhammad Asif Mahmood, Syed Hasnat Zahid Gillani, Iftikhar Ahmad, Khuram Afzal ve Fawad Masood Chohan, 1 Mart 2017 Çarşamba günü saat 11.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ettiler.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Başkanı Av. A. Metin Uraçin heyeti karşılayarak, heyete İstanbul Barosu, merkez ve komisyonları, Türkiye’de hukuk eğitimi ve mahkeme yapılanması konusunda bilgiler aktardı.
Özellikle hukukun üstünlüğü, kadın ve çocuk hakları konularında İstanbul Barosu’nun duruşunu takdirle ve hayranlıkla takip ettiklerini ve kendilerine örnek aldıklarını belirten Pakistanlı hukukçu heyet, Pakistan’da mahkeme ve baroların yapılanması, tarihsel ve politik gelişmeler ışığında Pakistan’da hukuk konularında bilgi verdiler. Pakistan’ın, siyasi tarihinde demokratik parlamenter sistemden uzaklaşıp başkanlık sistemine geçtiği dönemlerde yaşanılan olumsuzluklara vurgu yapan heyet üyeleri, avukatlara yapılan baskılar ve işkenceler karşısındaki avukatların mücadelelerine değindiler.
Toplantıda, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyesi Av. Ezgi Gönenç Aykol, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar ve Hukuk Fakültesi öğrencisi Mina Meriç hazır bulundular.
3.ALMANTA HESSEN FEDERAL VE AVRUPA İŞLERİ BAKANI İSTANBUL BAROMUZU ZİYARET ETTİ.
Hessen Eyaleti Federal ve Avrupa İşleri Bakanı, Federal Devlet Hessen Eyaleti Temsilcisi Lucia Puttrich başkanlığında bir heyet, 4 Ekim Çarşamba günü saat 15.00’te İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Hale Akgün ve İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosu Sorumlusu Av. Aylin Moralıoğlu ile görüştü.
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesini öngören yasa değişikliği ile ilgili bilgi almak üzere İstanbul Barosu’nu ziyaret eden heyete bilgi veren, Uracin, Akgün ve Moralıoğlu, müftülere nikah yetkisi verilmesinin, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’ndan ve laik hukuk kurallarından vazgeçmek anlamına geldiğini belirttiler, Anayasa’nın 174. Maddesi ile korunan devrim yasalarının içinde yer alan “evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medeni nikah esası” ihlal edilerek anayasal suç işlendiğinin altını çizdiler. Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar hazır bulundu.
4. PAKİSTAN PENCAP BAROSU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
encap Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Abdul Samad Khan, Jamil Asghar Bhatti ve Tahir Nasrullah Warraich, Pencap Barosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Muhammed Asif Mahmood ile Pencap Barosu’ndan Ghulam Rasool ve Muhammed Saqib Ismaeel, 18 Ekim 2017 Çarşamba günü saat 12.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ve Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar ile görüştüler.
Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Uracin, heyete, Türkiye’de hukuk eğitimi, avukatlık stajı, yargı sistemi ve İstanbul Barosu’nun yapısı ile ilgili bilgiler aktardı.
Toplantının ardından heyet, İstanbul Barosu’na anı plaketleri takdim etti.
Pakistan’da Pencap, Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti ve Belucistan olmak üzere 4 eyalet var. Pakistan’ın en büyük eyaleti Pencap’ta, Pencap Barosu’na kayıtlı 100.000 avukat bulunuyor. 190 milyonun üzerinde nüfusa sahip Pakistan’da her eyalette bir baro mevcut. Avukatlık mesleğine kabul için dört yıllık hukuk eğitiminin ardından 6 aylık avukatlık stajı yapılması zorunlu. Mesleğe kabul ve baroya kayıt için staj süresi bitiminde yapılan avukatlık sınavını geçmek gerekiyor.
5.AVUSTURALYA DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BİR HEYET İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Avustralya Dış İşleri Bakanlığı İnsan Hakları Ülke Bilgi Birimi’nden (Country Information Section) Ülke Analisti Stuart Campbell, Avustralya Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Andrew Cooper ve Avustralya Büyükelçiliği Siyasi ve Ekonomik Danışmanı Dr. Oytun Deliktaş, 6 Kasım 2017 Pazartesi günü saat 11.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar ile görüştüler.
Toplantıda, mülteciler ve adli yardım, İstanbul Barosu’nun mülteciler konusundaki çalışmaları, Baro merkez ve komisyon çalışmaları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde Türkiye’de yargı ve savunma, savunma hakkı ihlalleri, adil yargılama hakkı, makul süreyi aşan yargılamalar, uzun tutukluluk süreleri, cezaevi koşulları, “Adalet Nöbeti”, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı, vb. konuları ele alındı.
Toplantıda, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri Stj. Av. Beste Ege, Stj. Av. Elif Damla Yakıcı, Beyzanur Sezgin ve İlayda Oter de hazır bulundular.
Bilgi notu: Avustralya Dış İşleri Bakanlığı’nın bünyesinde yer alan bir birim olan Ülke Bilgi Birimi (Country Information Section), diğer ülkelerden bireylerin sığınma ya da korunma taleplerini değerlendirmekte rol oynuyor. Birim, bu bireylerin başvurularını sağlıklı değerlendirebilmek adına, her sene ülke bazındaki profilleri güncelliyor. Hazırladıkları “Country Information Report (ülke bilgi raporu)” tavsiye niteliğinde olup Göç ve Sınır Koruma Bakanlığı’na iletiliyor.
6 KANADA HEYETİ İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Kanada Vancouver University of British Columbia (UBC) gazetecilik bölümü master öğrencilerinden oluşan bir heyet, 6 Aralık 2017 Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.
Emma Loy, Aryn Strickland, Sophie Gray ve Umar Farooq’tan oluşan heyet, Türkiye’deki mülteciler, sığınmacılar ve vatansızların durumu ile ilgili yürüttükleri yüksek lisans projesi için Av. Uracin’e sorular yönelttiler.
Av. A. Metin Uracin, Türkiye’nin, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Konvansiyonu’na coğrafi çekince (geographical restriction) ile taraf olduğunu, buna göre Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler dışından gelen sığınmacılara mülteci statüsü vermediğini, bu kişilerin sığınmacı statüsünde kayıt olabildiklerini belirtti. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon sığınmacı bulunduğunu ifade eden Uracin, sığınmacıların durumunu düzenleyen yasal çerçeve, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) çalışmaları, Türkiye’deki sığınma kampları, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtilen, yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamı ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu kanun çerçevesinde sığınmacıların ve mültecilerin barolar eliyle yürütülen adli yardım hizmeti yoluyla adalete erişimi konularında detaylı bilgiler aktardı.
Toplantıda İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Üyeleri ile Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar da hazır bulundular.
7.PAKİSTANLI AVUKAT İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİ.
Pakistan İslamadad Barosu Eski Başkanı ve Pakistan’da yayınlanan aylık hukuk dergisi Al Qanoon’un Yazı İşleri Müdürü Syed Liaqat Banori, 9 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 15.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin ile görüştü.
Uracin, heyete İstanbul Barosu, Türkiye’de hukuk sistemi ve mahkeme yapılanması konusunda bilgiler aktardı. Banori de, Pakistan’da mahkeme ve baroların yapılanması, tarihsel ve politik gelişmeler ışığında Pakistan’da hukuk konularında bilgi verdi, Pakistan’ın, siyasi tarihinde demokratik parlamenter sistemden uzaklaşıp başkanlık sistemine geçtiği dönemlerde yaşanılan olumsuzluklara vurgu yaptı
8. NORVEÇLİ VE HOLLANDALI AVUKATLARDAN OLUŞAN HEYET İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Norveç Barosu İnsan Hakları Komitesi Üyesi Maria Hessen Jacobsen, Rotterdam Barosu Eski Başkanı Nardy Desloover, Avukatlar İçin Avukatlar Örgütü (Lawyers for Lawyers) Üyesi Irma van den Berg ve Hollandalı avukatlardan oluşan bir heyet, 11 Mayıs 2018 Cuma günü 16.00’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştüler. Toplantıda İstanbul Barosu Dış ilişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin de hazır bulundu.
Bu yıl 140. Kuruluş yıldönümünü kutlayan İstanbul Barosu’nun köklü tarihinin, baronun ve avukatlığın adalet sistemi içindeki yerini tanımladığını ifade eden Durakoğlu, siyasi tarih ile hukuk tarihinin iç içe geçtiğini belirterek 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen ve hala devam eden OHAL uygulamasının başından bu yana yaşanan savunma ve insan hakkı ihlallerine değindi, masumiyet karinesi, adil yargılama hakkı, adalet erişim ve savunma hakkının hayati önemine vurgu yaptı.
Yargının muhalif güçleri sindirmek için bir araç olarak kullanıldığına, düşman ceza hukuku uygulandığına vurgu yapan Başkan Durakoğlu, Türkiye’deki yargı tahribatına dikkat çekti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. Maddesi uyarınca, OHAL nedeni ile bazı hakların askıya alındığının, KHK’ların hukuka anayasa uygunluğunun Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmediğinin, ancak OHAL’in hukuk düzeni içinde istisnai bir durum olduğunun altını çizen Durakoğlu, bu durumun, KHK’lar ile getirilen yeni düzenlemeleri haklı kılamayacağını, hukukun askıya alınamayacağını ifade etti.
Avukatların şüpheli ile yapacakları görüşmelere getirilen sınırlamalara dikkat çeken Başkan Durakoğlu, bu yolla kişinin savunmanın temsilcisi avukata, bir başka deyişle adalete erişiminin ölçüsüz bir biçimde engellendiğini ve avukatlık yapabilmenin neredeyse olanaksız hale geldiğini sözlerine ekledi.
Tüm sorunların çözümünün, meşru zeminde siyasi mücadeleden ve demokrasiden geçtiğini vurgulayan Durakoğlu, savunma hakkının kutsiyetine olan inançlarını yineledi, bu süreçte yürüttükleri “avukatlık faaliyeti” nedeniyle hak ihlaline uğrayan meslektaşlarının her zaman yanında olduklarını söyledi.
10. ÇİN HALK CUMHURİYETİ ADALET BAKANI İSTANBUL BAROSUNU ZİYARET ETTİLER.
Çin Halk Cumhuriyeti Adalet Bakanı Fu Cinghua ve beraberindeki heyet, 31 Ağustos 2018 Cuma günü saat 10.30’da İstanbul Adalet Sarayı’nda yer alan İstanbul Barosu Birimi’ni ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştü. Görüşmeye İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, Başsavcı Vekilleri, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan ve İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin de katıldılar.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Çin Adalet Bakanı Cinghua’nın ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, İstanbul Barosu’nun üye yapısı ve Türkiye’de avukatlık mesleği ile bilgiler aktardı. İstanbul Barosu’nun 140 yıllık köklü geçmişi ile Türkiye’nin en eski hukuk kurumlarından biri olduğunu belirten Durakoğlu, Türkiye’de hukuk devletinin oluşmasına katkı sağladığını, tarihin her döneminde ayrıksı bir yeri olduğunu vurguladı.
Son yıllarda işsizliğin yoğunlaşması sonucu Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de bireysel mesleklere yönelimin çoğaldığını, avukatlık mesleğinin de bu nedenle büyük talep gördüğünü, hukuk fakültelerinin gitgide artan sayıda mezun verdiğini ifade eden Durakoğlu, baroların sayıca çokluktan hoşnut olmadıklarını belirtti.
Bakan Cinghua, Çin’de 366.000 avukatın olduğunu, avukatların Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak mesleklerini ifa ettiklerini kaydetti. Çin Halk Cumhuriyeti’nde Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Çin barolarının, avukatlık mesleğinin yapılanmasında büyük rol oynadığını ifade eden Cinghua, Çin’de hukuk devletinin inşaası konusunda İstanbul Barosu ile işbirliği yapma, uzun vadeli ve istikrarlı işbirliği mekanizması kurma taleplerini dile getirdi ve İstanbul Barosu Başkanlığı’nı Çin Adalet Bakanlığı’nı ve Çin Barosu’nu ziyaret etmek üzere Pekin’e davet etti.
İstanbul Barosu’nun Çin Adalet Bakanlığı ve Çin Baroları ile işbirliği yapmaktan onur duyacağını belirten Başkan Durakoğlu, Çin ve Türkiye arasındaki gelişen ticari ilişkilerin ticari işbirliklerini de zorunlu hale getirdiğini ifade ederek bu işbirliklerinde baroların ve avukatların rolünün yadsınamaz olduğunu vurguladı.
11. ULUSLARARASI ÖDÜLLER.
1.İSTANBUL BAROSU ULUSLARARASI SÖZLEŞMEKER HUKUKU YARIŞMASINDA 1. OLDU
Avrupa Barolar Federasyonu (FBE-Fédération des Barreaux d’Europe – European Bars Federation – Verband Europäischer Rechtsanwaltskammern -Federacion de los Colegios de Abogados de Europa – Federazione Degli Ordini Forensi d’Europa) tarafından 6 – 9 Ekim 2016 tarihleri arasında Varşova Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Sözleşmeler Hukuk Yarışması’nda (FBE International Contract Competition) İstanbul Barosu Ekibi 1. oldu.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A.Metin Uracin başkanlığında ve İstanbul Merkezi Dış İlişkiler Koordinatörü Ece Basmacı Karalar içinde yer aldığı 5 kişilik komisyon tarafından yapılan ön inceleme ve mülakatla çok sayıda başvurucu arasından seçilen ekiplerin katıldığı yarışmanın uluslararası hakem heyeti;
İstanbul Barosu’nun iki ekiple katıldığı yarışmada ikinci ekip de İspanya – Bilbao ile üçüncülüğü paylaştı.
İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi tarafından yapılan ön eleme ve mülakatla seçilmiş olan Av. Sezil Durmuş – Av. Selim Arda Gürata’ danoluşan ekibin birinciliğe layık görüldüğü yarışmada, Romanya, Cluj – Napoca Barosu ekibinin ikinciliği alırken, İstanbul Barosu adına yarışmaya katılan Av. Göktuğ Can Burul – Av. Artemis Tosun’danoluşan ikinci ekip deyarışmada İspanya – Bilbao ekibi ile üçüncülüğü paylaştı.
Polonya’nın Varşova kentinde yapılan yarışmanın favorisi olarak gösterilen Alman ve Polonya ekibi karşısında büyük başarı gösteren İstanbul Barosu’nun Av. Sezil Durmuş – Av. Selim Arda Gürata’dan oluşan ekibinin birinciliği uluslararası hukuk çevrelerinden büyük övgü aldı.
Polonya Eski Kraliyet Sarayı olan Ujazdowski Palace’da yapılan resmi törenle İstanbul Barosu Ekiplerine ödülleri Varşova Barosu Başkan Yardımcısı Monika Calkievicz tarafından takdim
edildi.
1. Av. A. Metin Uracin, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı
2. Dr. Mariusz Maciejewski ,Varşova Barosu Mesleki Gelişim Komisyonu Başkanı
3. Advocat Michal Gajewski, Varşova Barosu
4. Advocat Vooicu Dumitru, Romanya Cluj Barosu Yönetim Kurulu Üyesi
5. Abogato Aitzol Asla, Bilbao Barosu
6. Abogato M. Teresa Nadal Charco, Madrid Barosu Yönetim Kurulu Üyesi
Yarışmanın son değerlendirilmesi Polonya Barosu’ndan Artur Wierzbicki başkanlığındaki heyet tarafından yapıldı.
İstanbul Barosu’nun birinci olan ekibi, 13 -15 Ekim 2016 tarihleri arasında Avrupa Barolar Federasyonu’nun – FBE (Fédération des Barreaux d’Europe) Lüksemburg’ta gerçekleştirilecek olan kongresine FBE Başkanlığı’nın davetlisi olarak katılacak.