Dolar 34,0202
Euro 38,0463
Altın 2.831,33
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Yağmurlu
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

SİZİ – POLİ

20 Temmuz 2012 12:18
123
A+
A-

A.Metin Uracin

20 Temmuz 2012

‘’ Her madde hareket halindedir.

Dinamiktir.

Hareket zıt olanların iç istikametidir. Kaderidir. Bahtıdır veya Bed – bahtıdır. ‘‘

Bu yaz sıcağında vakti olanlar Kırklareli’nin Dereköy sınır kapısından Bulgaristan’a geçtiklerinde serin ve yeşil dağlık yolu iki saat içinde kat ederek Burgaz’a ulaşabilirler. Bulgaristan’ın Sofya, Filibe, Varna’dan sonraki dördüncü büyük şehrine. Burgaz idari bölgesinin merkezi şehrine. Körfezin hem içindeki, hem dışındaki şehir Burgaz’a. Kuzeyinde Emine Koyu, güneyinde Silistre Koyu olan Burgaz’a.

Esas ilginç olanı, en kuzeyde Romanya sınırındaki Duran Kulak kasabasından Karadeniz sahili boyunca güneye  Balçık ve Kavaklar Koyu boyunca uzanıp Burgaz’ı da geçerek Türkiye sınırına uzanan  sahil şeridi ve çevreleyen yerleşim yerleri tarihi panaroma gibidir.

İçinde felsefe, sosyal yıkımlar, savaş ve insan olan zıtların bir arada nasıl yaşayamadıklarına şahit olmuş tarihin paranoyalı panaroması Burgaz’a.

Burgaz’ dan karayoluyla yarım saatlik bir mesafede olan küçük ve şirin kasaba Sizi – Poli’ ye gidildiğinde bu daha iyi anlaşılabilir. Osmanlı evlerini olduğu gibi korumuş olan bu küçük kasabaya Bulgarlar Sozapol diyince Yunanlılar orası bizim Appolo’nun şehridir derler.

Zıtların mücadelesini hemen harekete geçirirler.

Evet, çok güzel bir körfezin çevresinde yüz yılık Osmanlı ahşap ve kagir evleriyle etrafı ağaçlı dar ve taşlı yollarıyla Ermeni. Pomak. Mekadon. Arnavut. Tatar. Roman.Torbeş. Yunan, Bulgar ve Türklerle diğer azınlıklar arasındaki bitmeyen zıtların mücadelesinde dili tutulmuş kasaba. Geçici sesizlikle son sahibini bekleyen.

 Boynu bükük şehir.

 Sizi –  Poli.

Mahsun. Sükunetli. Daha kuzeydeki Duran Kulak kasabasını kendisinden daha çok düşünen

Sizi –Poli.

Rusların onsekiz ve ondokuzuncu yüz yıllarda, etnik zıtlıklar yaratmak için, Kafkasya’dan Çerkezleri, Kazan’dan Tatarları ve Boğdan’dan Gagavuzları yerleştirerek Romenler, Macarlar,Yunanlılar, Bulgarlar ve Osmanlılar arasında sönmeyen ateşi yaktıkları Duran Kulak. Bulgaristan’nın kuzeyindeki Güney Dobruca bölgesinin sahil şehri Duran Kulak. Romanya’nın güneyindeki Kuzey Dobruca’nın en büyük, güzel ve Camisi olan şehri Köstence’ye göz dikmiş şehir Duran Kulak.

 Sizi – Poli ile aynı sahilleri paylaşan Duran Kulak.

Uluslararası politik litaretüre ‘’ Balkanlaştırabildiklerimizdenmisiniz’’ terimini hediye eden Karadeniz sahili üzerinde kendi halindeki şehir

 Sizi – Poli.

Tarih, mimari, mutfak kültürü ve  uygarlıktan nasibini almış  bir olgunlukla ‘ Boza’ nın Türk mü? Bulgar mı? olduğunu tartışmayan hüzünlü şehir Sizi – Poli.

 Her yerde ve sofrada yoğurt ve cacığı ayran gibi olan şehir. Sozapol. ( Sizi – Poli )

Türkiye’de Bolu  ve kardeş şehirleri çok olan Sizi –Poli.

Bugünlerdeki Suriye sahil şehirleri Latkiya ve Tartus dan habersiz şehir. Sizi – Poli.  Suriye Balkanlaştırılırken, Akdenizin tuzlu ve renkli doğu yakasındaki denizde yangın alevlerinden habersiz dinlenmeye çekilmiş şehir Sizi – Poli.

 Savaşlar daimi ve fakat barış intika içindir dememişler miydi ?  Romalılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.